A- A+
Με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος στη Βουλή οι πλειστηριασμοί - Ποιοι τους γλυτώνουν
Με την μορφή του κατ' επείγοντος κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη η ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με στόχο να ψηφιστεί το Σάββατο. Τα σενάρια.

Την Τρίτη το βράδυ ο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρας ενημέρωσε τους βουλευτές της παράταξης ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα λάβει την μορφή αυτοτελούς νομοσχεδίου.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ένα άρθρο για τους πλειστηριασμούς και πιθανόν άλλο ένα άρθρο για το ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και για τα δύο θέματα λήγει η προθεσμία εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας στο τέλος του χρόνου.

Η προστασία της α΄ κατοικίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πλειστηριασμούς θα εξαιρούνται έως και το τέλος του 2014 ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 160.000 ευρώ, που ανήκουν σε δανειολήπτες με εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

Η προστασία από κάθε είδους κατάσχεση ακινήτου για χρέη έως και 200.000 ευρώ καταργείται οριστικά. Εξάλλου, αναμένεται να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μπούρα, προγραμματίζεται να κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την επομένη ημέρα και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση.