A- A+
Με σταθερό επιτόκιο το 40% των νέων στεγαστικών δανείων μετά την καραντίνα

Συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μετά την ενεργοποίηση ελκυστικών προγραμμάτων από τρεις μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες χορηγήσεις της κατηγορίας έφτασαν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες τα 194 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν τα νέα στεγαστικά δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 142 εκατ. ευρώ.

Καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 37% σε ετήσια βάση.

Η επιλογή επιτοκίων

Από αυτά το 60%, περί τα 116 εκατ. ευρώ δόθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο και το υπόλοιπο 40%, ήτοι 78 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο.

Πέρυσι, μόλις το 10% των νέων χορηγήσεων είχε συμβασιοποιηθεί με σταθερό επιτόκιο.Αυτό βέβαια είναι λογικό, καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε το λανσάρισμα προνομιακών προγραμμάτων με σταθερό επιτόκιο ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και 30 έτη δηλαδή.

Τον Αύγουστο πάντως πτωτικά κινήθηκαν τα κυμαινόμενα επιτόκια, με το μέσο κόστος στα προγράμματα της κατηγορίας να πέφτει στο 2,47% από 2,53% ένα μήνα πριν.

Γιατί συμφέρουν

Με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το συνολικό κόστος για τη δανειοδότησή του, χωρίς καμία έκπληξη.

Τα επιτόκια είναι λίγο υψηλότερα από τα κυμαινόμενα, ωστόσο η διαφορά είναι μικρή, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μία περίοδο 15, 20 ή 30 ετών, ως προς την εξέλιξη των δεύτερων.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στα νέα προϊόντα οι τράπεζες δεν χρεώνουν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του στεγαστικού δανείου.

Ο δανειολήπτης μπορεί ανά πάσα στιγμή χωρίς κόστος να αποπληρώσει μερικώς το δάνειό του για να μειώσει το υπόλοιπο και τη μηνιαία δόση ή ακόμη και να προχωρήσει σε ολοσχερή αποπληρωμή του, κερδίζοντας τους τόκους της περιόδου που απομένει.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα για 100.000 ευρώ

Σήμερα τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: