A- A+
Με σταθερό επιτόκιo τα μισά νέα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο - Ανεβαίνει η αγορά

Κόντρα στην κρίση του κορωνοϊού η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια όχι μόνο παραμένει ενεργή, αλλά εμφανίζεται και ενισχυμένη μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, από μήνα σε μήνα αυξάνεται το ποσοστό των δανείων που δίνονται με σταθερό επιτόκιο ακόμη και για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής, μετά το λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων από τις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων έφτασαν τα 69 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από αυτά, τα 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό περί το 45% δόθηκαν με σταθερό επιτόκιο, ενώ το 2019 αντίστοιχα οι εκταμιεύσεις προϊόντων με σταθερή δόση έστω και για μερικά χρόνια, δεν είχαν ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Τα μέσα επιτόκια

Το θετικό για τα νοικοκυριά είναι ότι το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια στη στεγαστική πίστη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Συνολικά στην κατηγορία το μέσο επιτόκιο (προγράμματα κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου) διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 2,98%.

Από την άλλη, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο έφτασε το 2,53%, που αποτελεί ουσιαστικά και το περιθώριο κέρδους της τράπεζας, μιας και τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν.

Αυτό σημαίνει ότι στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, το μέσο κόστος διαμορφώθηκε περι του 3,50%.

Τα νέα ελκυστικά προγράμματα

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας στη στεγαστική πίστη, η οποία ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα προγράμματα της κατηγορίας όχι μόνο προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουν σταθερές δόσεις για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής.

Γιατί συμφέρουν

Έτσι, ο δανειολήπτης γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το συνολικό κόστος για τη δανειοδότησή του, χωρίς καμία έκπληξη.

Τα επιτόκια είναι λίγο υψηλότερα από τα κυμαινόμενα, ωστόσο η διαφορά είναι μικρή, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μία περίοδο 15, 20 ή 30 ετών, ως προς την εξέλιξη των δεύτερων.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στα νέα προϊόντα οι τράπεζες δεν χρεώνουν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του στεγαστικού δανείου.

Ο δανειολήπτης μπορεί ανά πάσα στιγμή χωρίς κόστος να αποπληρώσει μερικώς το δάνειό του για να μειώσει το υπόλοιπο και τη μηνιαία δόση ή ακόμη και να προχωρήσει σε ολοσχερή αποπληρωμή του, κερδίζοντας τους τόκους της περιόδου που απομένει.

Παράδειγμα για 100.000 ευρώ

Σήμερα τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: