A- A+
Με συστημένη επιστολή υποχρεωτικά η αποστολή καρτών από τις τράπεζες στους πελάτες τους

Μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλό ταχυδρομείο θα πρέπει από εδώ και στο εξής να στέλνουν στους πελάτες τους οι τράπεζες νέες κάρτες και PIN, με βάση απόφαση δικαστηρίου.

Αυτό αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή 76χρονης, η οποία είχε πέσει θύμα κλοπής της κάρτας της και του PIN, με αποτέλεσμα οι ληστές να σηκώσουν χρήματα από το λογαριασμό της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Θύμα κλοπής έπεσε η συγκεκριμένη πελάτης από επιτήδειους, οι οποίοι αφού έκλεψαν τις επιστολές της τράπεζας, στις οποίες περιέχονταν κάρτα και PIN, προχώρησαν σε ανάληψη μετρητών μ΄σω ΑΤΜ.

Οι αποστολές έγιναν με απλό ταχυδρομείο και όχι με συστημένη επιστολή.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών υποχρέωσε την Τράπεζα να πιστώσει στο λογαριασμό της 76χρόνης το ποσό που εκλάπη, αλλά και 200 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην από ενέργειες των υπαλλήλων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η 76χρόνη μέσω του δικηγόρου της απέστειλε 3 εξώδικες επιστολές διαμαρτυρίας και μεταξύ των άλλων ζητούσε να τις δοθούν ή να ερευνηθούν από τις κάμερες των υποκαταστημάτων που έγιναν οι αναλήψεις μέσω Α.Τ.Μ. το πρόσωπο του δράστη ή των δραστών που έκαναν τις αναλήψεις.

Όμως, η Τράπεζα αρνήθηκε τα πάντα. Έτσι η γυναίκα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Η απόφαση δικαίωσης

Η Ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου έκρινε ότι οι τράπεζες οφείλουν να αποστέλλουν κάρτες και PIN μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλό ταχυδρομείο.

Αν και δεν προβλέπεται στο τραπεζικό δίκαιο και δεν υπάρχει προγενέστερη σχετική νομολογία, κρίθηκε για πρώτη φορά ότι οι Τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους για αποστολή των επίμαχων στοιχείων μόνο με συστημένη επιστολή.

Οι υπάλληλοι της Τράπεζας, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών.

Επιπλέον, η Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κ.λπ.)