A- A+
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να βγάλετε 1.000 ευρώ από τόκους ως το Μάρτιο του 2025

Με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να παραμένουν ουσιαστικά σταθερά σε γενικές γραμμές τον τελευταίο χρόνο, οι αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα χρήματά τους.

Οι επιλογές βέβαια για κάποιον που θέλει να διασφαλίσει τα δύο βασικά πλεονεκτήματα των κλασικών τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή την εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο και το εξασφαλισμένο επιτόκιο δεν είναι και πολλές.

Πρακτικά είναι μόνο μία. Ο λόγος γίνεται για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που συνεχίζουν να προσφέρουν ετησιοποιημένες αποδόσεις σημαντικά καλύτερες των λογαριασμών προθεσμίας μέχρι σήμερα.


Διαβάστε επίσης: Μετρητά ή κάρτα: 5 συμβουλές για τις καλοκαιρινές σας διακοπές

ADVERTISEMENT

Πλεονέκτημα και μειονέκτημα

Αυτό είναι το βασικό τους πλεονέκτημα μεταξύ όλων των καταθετικών προϊόντων σταθερής απόδοσης, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι τόκοι από τα έντοκα γραμμάτια δεν φορολογούνται.

Αντιθέτως, στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια που σας παρουσιάζουν οι τράπεζες είναι προ φόρων.

Πριν λοιπόν την απόδοση των τόκων, θα παρακρατηθεί το 15% αυτών, για απόδοση στο δημόσιο.

Από την άλλη όμως, οι προθεσμιακές καταθέσεις υπερέχουν σε κάτι έναντι των εντόκων γραμματίων.

Επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη με ή χωρίς καμία ποινή και ενδεχομένως αφού έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένοι τόκοι.

Το τι ισχύει κατά περίπτωση εξαρτάται από τους ειδικούς όρους της κάθε προθεσμιακής κατάθεσης. Ποτέ όμως δεν θα πάρετε πίσω χαμηλότερο ποσό από αυτό που βάλατε.

ADVERTISEMENT

Ο περιορισμός στα έντοκα

Από την άλλη, όταν αγοράζετε έντοκα γραμμάτια για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε πίσω το αρχικό σας κεφάλαιο και τους τόκους, θα πρέπει να τα διακρατήσετε έως τη λήξη τους.

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα ρευστοποιήσετε προτού λήξουν. Ωστόσο, η τιμή στην οποία θα τα πουλήσετε μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν στην οποία τα αγοράσατε.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να γράψετε ζημιές, αν χρειάζεστε τα χρήματά σας άμεσα. Συνήθως πάντως, οι τιμές των εντόκων όσο περνά ο χρόνος αυξάνονται, προσεγγίζοντας την ονομαστική τους αξία.

Εξάλλου, η διάρκειά τους είναι βραχυπρόθεση και δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τους 12 μήνες.

Άρα, θα πρέπει να έχετε μεγάλη ανάγκη τα χρήματα και να ρευστοποιήσετε τους τίτλους που αγοράσατε αρκετό καιρό πριν τη λήξη τους.

Όπως και να έχει, όταν επενδύετε σε έντοκα γραμμάτια καλό θα ήταν να επιλέγετε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στο χρονικό ορίζοντα της αποταμίευσής σας, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο πρόωρης ρευστοποίησης.

ADVERTISEMENT

Η διάρκεια

Άλλωστε, επιλογές υπάρχουν και μάλιστα αρκετές. Μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια είτε πρωτογενώς, με όριο τις 15.000 ευρώ, όταν το δημόσιο τα δημοπρατεί ή στη δευτερογενή αγορά χωρίς πλαφόν στο ύψος της αποταμίευσης.

Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση μπορείτε να επενδύσετε σε έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Αυτό είναι δυνατό μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προσαρμόσετε τη διάρκεια της αποταμίευσης στα δικά σας δεδομένα, από λίγες εβδομάδες έως και 12 μήνες.

Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τίτλοι στη δευτερογενή αγορά που λήγουν όλους τους μήνες του 2024, το Μάρτιο του 2025 και τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Ως εκ τούτου έχετε αρκετές εναλλακτικές που προσφέρουν απόδοση στη ζώνη του 3% ή και υψηλότερη.

Πώς κερδίζετε 1.000 ευρώ

Στο σημερινό δημοσίευμα παρουσιάζουμε όλες τις επιλογές που έχετε για να βγάλετε τους επόμενους μήνες εισόδημα ύψους 1.000 ευρώ, επενδύοντας σε έντοκα γραμμάτια.

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο μικρός ο χρονικός ορίζοντας της αποταμίευσής, όσο δηλαδή πιο κοντινή είναι η λήξη του εντόκου γραμματίου, τόσο περισσότερες καταθέσεις χρειάζεστε για να βγάλετε αυτό το ποσό.

Στον ακόλουθο πίνακα θα δείτε πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσετε για αγορά εντόκων γραμματίων για να κερδίσετε περίπου 1.000 ευρώ καθαρά.

Σε όλες τις περιπτώσεις το αρχικό σας κεφάλαιο και οι τόκοι θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας κατά την ημερομηνία λήξης του εκάστοτε τίτλου, όπως φαίνεται ακολούθως: