A- A+
Πέναλντι 1.000 ή 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα - Ποια αφορά

Ασύμφορη καθίσταται πλέον η εισαγωγή αυτοκινήτου παλαιάς τεχνολογίας από το εξωτερικό, καθώς θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος έως και 3.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και θα βρίσκεται σε ισχύ πολύ σύντομα.

Το ύψος του προστίμου

Το περιβαλλοντικό τέλος, που καταβάλλεται επιπλέον των τελών ταξινόμησης, εξαρτάται από το πόσο ρυπογόνος είναι η τεχνολογία του εισαγόμενου οχήματος.

Ειδικότερα, ανέρχεται σε:

- 1.000 ευρώ για οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Euro 5b

- 3.000 ευρώ για οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4

ADVERTISEMENT

Ποια εξαιρούνται

Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους για τα αυτοκίνητα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5b, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος ή δηλωτικά εισαγωγής.

Επίσης, εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 30 ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη, εφαρμόζεται πλήρης απαγόρευση εισαγωγή οχήματος με εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που δεν υπάγεται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπου συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.