A- A+
Με νέα ημερομηνία εξόφλησης 30/4 οι οφειλές της πανδημίας στο Taxis - Τι φαίνεται πάλι λάθος

Άλλαξε η ημερομηνία πληρωμής στο Taxis για τις οφειλές κορωνόπληκτων με αρχική προθεσμία από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη λάθη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 έως τις 30 Απριλίου του 2021, άλλαξαν οι ημερομηνίες πληρωμής στο Taxis.

Έτσι, όσες αναβληθείσες δόσεις έληγαν στις 31/8, 30/9 και 31/10 άλλαξαν ημερομηνία εξόφλησης και εμφανίζονται στο Taxis πως πρέπει να πληρωθούν στις 30 Απριλίου της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται τόσο για βεβαιωμένες, όσο και για ρυθμισμένες οφειλές, για τις οποίες η αποπληρωμή έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα ανοίξει νέα ρύθμιση, που θα επιτρέπει την αποπληρωμή αυτών των χρεών είτε σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,50%.

Πού υπάρχει λάθος

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά υπάρχει ένα λάθος στο Taxis που μπορεί να στοιχίσει στους φορολογούμενους.

Στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης που φαίνεται για κάθε οφειλή, οι πληρωμές της 30ής Απριλίου εμφανίζονται πριν τις πληρωμές της 30ής Σεπτεμβρίου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει το εξής πρόβλημα, εάν δεν διορθωθεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος κάνει μία πληρωμή, αυτή θα πιστωθεί στην πληρωμή που φαίνεται πρώτη, δηλαδή στην 30ή Απριλίου.

Ως εκ τούτου θα φαίνεται απλήρωτη η δόση της 30ής Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα εφόσον περάσει αυτή η ημερομηνία και δεν έχει διορθωθεί το λάθος, ο φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις.

Τι συνέβη με τις δόσεις της 31ης/8

Αυτό έγινε και με τις οφειλές της 31ης Αυγούστου, που εμφανίζονταν πριν από αυτές του Ιουνίου και του Ιουλίου σε πρώτη φάση.

Η διόρθωση ωστόσο έγινε μέσα στον Αύγουστο, με αποτέλεσμα όσοι πλήρωσαν κανονικά τις οφειλές του Ιουνίου και του Ιουλίου να επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις, καθώς τα ποσά που εξόφλησαν πιστώθηκαν στις δόσεις του Αυγούστου.

Έτσι, για να βγάλουν φορολογική ενημερότητα χρειάστηκε να πληρώσουν τις επιβαρύνσεις που εφαρμόστηκαν στο Taxis, παρ΄ ότι ήταν καθόλα εμπρόθεσμες οι πληρωμές τους.

Και τώρα ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Δεν γνωρίζουμε πότε θα διορθωθεί το πρόβλημα με τις πληρωμές του Αυγούστου.

Ωστόσο, είναι σίγουρο πως αν το ισχύον χρονοδιάγγραμμα των πληρωμών δεν διορθωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούν ξανά πολλοί φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία έχουν πληρώσει κανονικά και στην ώρα τους.