A- A+
Με μέσο επιτόκιο 3,08% τα νέα στεγαστικά δάνεια - Πτώση ζήτησης το 2019
Μικρή άνοδο στο 3,08% σημείωσε το μέσο επιτόκιο με το οποίο δόθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων αφορούσε σε προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία προτιμούν οι δανειολήπτες λόγω χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με τα σταθερά.

Οι νέες χορηγήσεις

Ειδικότερα, τον Απρίλιο δόθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου τα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν έφτασαν τα 160 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν δοθεί νέα δάνεια 165 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις τράπεζες, της μείωσης της ζήτησης που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2019 και η οποία αποδίδεται στην πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε.

Το ύψος των επιτοκίων

Ωστόσο, μετά τις εκλογές και εφόσον προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στη ζήτηση για χρηματοδοτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρθηκε, όλα τα δάνεια χορηγούνται πλέον με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες Euribor, οι οποίοι βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελικός κόστος εξαρτάται αποκλειστικά από το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 3% έως 4%.