A- A+
Με επιτόκιο κάτω από 1% το κρατικό δάνειο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Πότε θα καταβληβεί

Χαμηλότερο του 1% αναμένεται να είναι το επιτόκιο του κρατικού δανείου που θα χορηγηθεί σε όσες επιχειρήσεις κάνουν τη σχετική αίτηση μέσω της δράσης «Επιστρεπτέα προκαταβολή».

Σήμερα Τρίτη του Πάσχα εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τη χορήγηση του σχετικού δανείου.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι δανεισμού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το 1%.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι πενταετής, ενώ θα δίνεται και περίοδος χάριτος 1 έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα υπάρχει υποχρέωση καταβολών.

Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαίου εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις δικαιούχους, που θα λάβουν κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ.

Μόλις το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, θα ενημερώνει μέσω του Taxisnet τους δικαιούχους για το ποσό και το ύψος του δανείου και εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση, θα πιστώνεται στον επαγγελματικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

Τι μένει να ξεκαθαρίσει

Εξ αρχής το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους δανεισμού και τον τρόπο υπολογισμού των ποσών, που αναμένεται να γίνουν με μαθηματικό αλγόριθμο, αυτόματα.

Κι αυτό διότι δεν ήθελε να δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να «μαγειρέψουν» τα οικονομικά τους στοιχεία, στη βάση των κριτηρίων, για να λάβουν μεγαλύτερο δάνειο.

Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσουν οι καταβολές, θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα εξής:

1) Ύψος δανείου

Το κεφάλαιο του δανείου εξαρτάται μεν από τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αλλά το ύψος του θα είναι άγνωστο ως την ημέρα που η επιχείρηση θα ενταχθεί σε αυτό.

2) Επιτόκιο δανείου

Ομοίως άγνωστο είναι και το επιτόκιο, άσχετα με το γεγονός πως λέγεται ότι το ύψος του θα είναι μικρό. 

3) Δέσμευση για θέσεις εργασίας

Η δέσμευση που αναλαμβάνει η επιχείρηση για διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι κι αυτή πολύ. Έχει όμως και αυτή μια άγνωστη παράμετρο. Είναι ο μη καθορισμός της χρονικής της διάρκειας της.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι 5ετής με ένα έτος περίοδο χάριτος. Ποια θα είναι όμως η χρονική διάρκεια της  δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας;  

4) Αδυναμία αποπληρωμής

Τέλος μια ακόμη άγνωστη αλλά πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι δεν ξεκαθαρίζεται το αν η αδυναμία αποπληρώσεως του δανείου προς το δημόσιο θα μετατραπεί σε ένα είδος «φορολογικής» υποχρέωσης με την έννοια αφενός μεν του περιορισμού της δυνατότητας λήψης φορολογικής ενημερότητας, αφετέρου δε κατασχέσεων.