Προνομιακές αποδόσεις συνεχίζουν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους πελάτες τους που θα επιλέξουν προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια.
Συγκεκριμένα, προσφέρουν επιτόκια έως και υπερδιπλάσια σε σχέση με τα προϊόντα της κατηγορίας σε ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 5%.
Ο λόγος είναι ότι στις ΗΠΑ οι παρεμβατικοί δείκτες της κεντρικής τράπεζας (Fed) είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στην ευρωζώνη, επιτρέποντας στις τράπεζες να διαθέτουν λογαριασμούς προθεσμίας με σημαντικά πιο υψηλές αποδόσεις.
Κέρδος και κίνδυνοι
Όταν ανοίγει κάποιος μία προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ καλείται να μετατρέψει τα ευρώ του στο αμερικανικό νόμισμα πριν το άνοιγμα του λογαριασμού.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος αναλαμβάνει συναλλαγματικό κίνδυνο.
Ποιος είναι αυτός; Το ευρώ να ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου μέχρι τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.
Εάν συμβεί αυτό, ο καταθέτης εφόσον μετατρέψει τα δολάρια που θα του αποδοθούν σε ευρώ, θα υποστεί απώλειες σε όρους ευρώ.
Από την άλλη, σε περίπτωση ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος, η τελική του απόδοση θα αυξηθεί.
Όσο μεγαλύτερη η ανατίμηση ή η υποτίμηση του ευρώ, τόσο υψηλότερη θα είναι η ζημιά ή το όφελος αντίστοιχα.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να τοποθετήσει 15.000 ευρώ και στην έναρξη της προθεσμιακής κατάθεσης η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι 1,07, τότε θα τοποθετηθούν σε αυτή 16.050 δολάρια.
Επί αυτού του ποσού θα υπολογιστούν οι τόκοι. Εάν το επιτόκιο μετά φόρων είναι 4% και η κατάθεση 12μηνη, οι τόκοι που θα κερδίσει θα είναι 642 δολάρια.
Δηλαδή στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, ο αποταμιευτής του παραδείγματος θα δει στο λογαριασμό του να πιστώνονται 16.692 δολάρια.
Εάν προχωρήσει σε μετατροπή τους σε ευρώ, το ποσό που θα λάβει εξαρτάται από την τρέχουσα ισοτιμία των δύο νομισματών.
Στην περίπτωση που το δολάριο έχει υποτιμηθεί, πχ η ισοτιμία διαμορφωθεί στο 1,1, θα λάβει 15.174 ευρώ περίπου και η απόδοσή του θα μειωθεί από 4% σε 1,15% περίπου.
Όσο μεγαλύτερη η υποτίμηση του δολαρίου, τόσο πιο υψηλή η χασούρα. Εάν δε ξεπερνά την ετησιοποιημένη απόδοση, ο καταθέτης κινδυνεύει και με απώλεια του αρχικού του κεφαλαίου σε όρους ευρώ.
Φυσικά, υπάρχει το μαξιλάρακι της έξτρα απόδοσης που κερδίζει ο καταθέτης, ενώ σε περίπτωση που το δολάριο ανατιμηθεί, το όφελος μπορεί να πολλαπλασιαστεί.
Για παράδειγμα, εάν η ισοτιμία στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης του παραδείγματος έχει διαμορφωθεί σε 1,05%, τότε θα λάβει 15.897 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ετησιοποιημένη απόδοση σε όρους ευρώ θα προσεγγίσει το 6%.
Οι διαθέσιμες λύσεις
Σήμερα όλες οι τράπεζες διαθέτουν λογαριασμούς προθεσμίας σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτές που δημοσιοποιούν τα σχετικά δελτία επιτοκίων, προσφέρουν τα ακόλουθα προϊόντα:
Εθνική Τράπεζα - 3%
Προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών σε δολάρια ΗΠΑ, για ποσά από 20.000 δολάρια, περίπου 18.690 ευρώ σήμερα.
Το επιτόκιο του προϊόντος είναι 3% και οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη του 18μήνου.
Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης, αλλά θα χάσετε όλους τους τόκους σε αυτήν την περίπτωση.
Παγκρήτια Τράπεζα - Έως 5%
Προσφέρει τις προθεσμιακές καταθέσεις «Step Plus», διάρκειας 6 και 12 μηνών και σε δολάρια ΗΠΑ.
Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης διαμορφώνεται σε 10.000 δολάρια ή 9.345 ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.
Το επιτόκιο της κατάθεσης διαμορφώνεται σε 4,75% ανεξάρτητα από τη διάρκεια που θα επιλεγεί.
Είναι δε μεταβαλλόμενο κάθε δίμηνο ή τρίμηνο, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλεγεί και φτάνει κατά μέγιστο σε ορισμένους μήνες το 5%.
Οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ υπάρχει δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή την ημέρα είσπραξής τους.
Optima Bank - Έως 4,30%
Προσφέρει προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ για ποσά από 5.000 δολάρια, τα οποία αντιστοιχούν σήμερα σε 4.670 ευρώ περίπου.
Πρόκειται για το προϊόν «e-Προθεσμιακή Κατάθεση», το οποίο διατίθεται μέσω του e-banking της τράπεζας.
Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης, αλλά θα χάσετε όλους τους τόκους σε αυτήν την περίπτωση.
Τα επιτόκια εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα επιλεγεί και ανέρχονται σε:
1 μήνας
- 5.000 - 49.999,99 δολάρια: 3,8%
- 50.000 - 99.999,99 δολάρια: 3,9%
- 100.000 - 299.999,99 δολάρια: 4%
- 300.000 δολάρια και άνω: 4,1%
3 μήνες - 6 μήνες
- 5.000 - 49.999,99 δολάρια: 4%
- 50.000 - 99.999,99 δολάρια: 4,1%
- 100.000 - 299.999,99 δολάρια: 4,2%
- 300.000 δολάρια και άνω: 4,3%
12 μήνες
- 5.000 - 49.999,99 δολάρια: 3,7%
- 50.000 - 99.999,99 δολάρια: 3,8%
- 100.000 - 299.999,99 δολάρια: 3,9%
- 300.000 δολάρια και άνω: 4%
ProCredit Bank - Έως 2,25%
Με ελάχιστο ποσό τα 5.000 δολάρια ΗΠΑ, που αντιστοιχούν σε 4.670 ευρώ, προσφέρει τις ακόλουθες αποδόσεις:
- 1,50% για διάστημα 6 μηνών
- 2% για διάστημα 12 μηνών
- 2,25% για διάστημα 24 μηνών
Οι τόκοι της προθεσμιακής κατάθεσης καταβάλλονται στη λήξη της προσυμφωνημένης διάρκειας.
Για ποσά άνω των 100.000 δολαρίων το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υψηλότερα επίπεδα.
Η αίτησή σας για το άνοιγμα προθεσμιακής κατάθεσης γίνεται αποκλειστικά online.