A- A+
Με e-mail θα σταλεί ο νέος φόρος ακινήτων - Οι λύσεις επιμήκυνσης της εξόφλησης ως το 2015
Στο τέλος Ιουνίου, αφού ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις Ε9 που μπορούν να υποβληθούν χωρίς πρόστιμα μέχρι τα μέσα του μήνα, θα μάθουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το νέο φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Η ενημέρωση για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα γίνει με e-mail, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αποφασίσει να μην ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά που θα εκδώσει.

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό τους θα πρέπει να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο Taxisnet. Μόλις αυτό αναρτηθεί στη σελίδα τους θα ενημερωθούν σχετικά στο e-mail που έχουν δηλώσει.

Οι πληρωμές

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% μέχρι το τέλος Ιουλίου ή σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31/7.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί και με την πιστωτική τους κάρτα.

Ειδικότερα, εφόσον υποστηρίζεται η πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου, είναι δυνατή η εξόφληση είτε του συνόλου του φόρου σε δόσεις ή κάθε μία εκ των έξι διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα έστω ότι ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1.650 ευρώ για ένα φορολογούμενο, η πιστωτική του κάρτα υποστηρίζει την πληρωμή του σε δόσεις και το διαθέσιμο όριό της επαρκεί.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

1) Εφάπαξ εξόφληση όλου του φόρου

Ο ιδιοκτήτης θα κερδίσει την έκπτωση του 1,5% και θα καταβάλει 1.625,25 ευρώ εφάπαξ με τον επόμενο λογαριασμό της κάρτας του.

2) Εφάπαξ εξόφληση του φόρου, αλλά σε δόσεις

Ο ιδιοκτήτης καταβάλει 1.625,25 ευρώ, καθώς ο φόρος πληρώνεται από την τράπεζα εφάπαξ στο δημόσιο, και το ποσό αυτό το αποπληρώνει στην τράπεζα σε δόσεις. Αν ισχύουν έξι δόσεις θα πληρώνει κάθε μήνα 270,875 ευρώ.

3) Εξόφληση κάθε δόσης σε δόσεις

Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του φόρου.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης δεν κερδίζει την έκπτωση του 1,5%, αλλά εξοφλεί κάθε μία εκ των έξι μηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Δηλαδή πληρώνει με την κάρτα του κάθε δόση των 275 ευρώ σε 6 δόσεις των 45,83 ευρώ περίπου η κάθε μία.

Σε αυτήν την περίπτωση η πληρωμή του φόρου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015!

Εάν η κάρτα του υποστηρίζει περισσότερες δόσεις, η διάρκεια αποπληρωμής αυξάνεται αναλόγως.