A- A+
Με έλεγχο η είσοδος σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες

Αλλάζουν όλα στις επισκέψεις των πολιτών σε όσες επιχειρήσεις και δημόσεις υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτές, με στόχο να αποτραπεί η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αναοινώσει τη λήψη μέτρων για το δίκτυο των καταστημάτων της, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο φαρμακευτικός σύλλογος.

Ωστόσο, επειδή το Σάββατο παρατηρήθηκε μεγάλη επισκεψιμότητα στα σούπερ μάρκετ, αποφασίστηκε από τη Δευτέρα να υπάρχει έλεγχος στις εισόδους τους για τον περιορισμό των ατόμων που είναι ταυτόχρονα στους χώρους τους.

Παράλληλα, η επίσκεψη θα γίνεται στις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των Δήμων μόνο με ραντεβού, ενώ διευρύνονται η οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

- Τράπεζες

Για όσους επιλέξουν «την εξυπηρέτηση με φυσικό τρόπο στο υποκατάστημα εντός του ισχύοντος ωραρίου, θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων».

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν ταυτόχρονα να εισέρχονται σε τραπεζικά καταστήματα και όταν αυτό συμπληρώνεται, θα κλείνουν οι πόρτες.

Αυτές θα ξανανοίγουν όταν βγουν οι προηγούμενοι.

Σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες που δόθηκαν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρχουν έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ ως μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου ώστε να διευκολυνθεί η καταβολή συντάξεων ή η πληρωμή δανείων ή άλλες εργασίες που γίνονται απαραίτητα σε καταστήματα.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν αλλάζει κάτι άλλο, καθώς συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ.

- Σούπερ Μάρκετ

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στο OPEN TV, από Δευτέρα θα μπορεί να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στα σούπερ μάρκετ.

Ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος θα μπαίνει και ανάλογος αριθμός καταναλωτών, με έλεγχο στην είσοδο, ώστε να μην εισέρχονται όλοι μαζί.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ακόμα ότι τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, ενώ αυτό θα γίνεται ακόμα και τις Κυριακές.

Τέλος το υπουργείο μελετά και την επέκταση ωραρίου, αν χρειαστεί.

- Φαρμακεία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ.Α. αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι μέτρα που αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων:

1.) Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο χώρο του φαρμακείου.

Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.

2.) Ο πολίτης οφείλει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ.χάραξη με αυτοκόλλητη ταινία) σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο, μία διαχωριστική γραμμή.

3.) Οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα.

- Δημόσιες υπηρεσίες

Διευρύνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ πλέον οι επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες θα γίνονται με ραντεβού.

Αυτό θα ισχύει για εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, Δήμους.

Σχετικές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση του μέτρου θα γίνουν την Κυριακή.