A- A+
Με εξευτελιστικό discount 94% μπαίνουν οι θεσμικοί στην Εθνική - Πρόσφεραν μόλις €475 εκατ.
Απογοητευτική ήταν η ζήτηση για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρ΄ όλα αυτά καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests.

Τα κεφάλαια που συγκέντρωσε μέσω της διεθνούς προσφοράς διαμορφώθηκαν σε μόλις 475 εκατ. ευρώ έναντι ζητούμενου ποσού έως και 1,45 δισ. ευρώ.

Τι μάζεψε

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το όφελος των 690 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την ανταλλαγή ομολόγων και τα 300 εκατ. ευρώ της υποχρεωτικής ανταλλαγής υβριδικών τίτλων της τράπεζας με κοινές μετοχές, αρκεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests της ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσει διάθεση μετοχών στην Ελλάδα με στόχο την άντληση έως και 300 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές.

Η έκδοση μετοχών θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Discount 94%

Εντυπωσιακό είναι και το discount που πέτυχαν οι επενδυτές μέσω του βιβλίου προσφορών που έκλεισε την Πέμπτη.

Η τιμή διάθεση των νέων μετοχών ορίστηκε στα 0,02 ευρώ ανά μετοχή ή 0,30 ευρώ ανά μετοχή μετά το reverse split που θα ακολουθήσει.

Η έκπτωση σε σχέση με το κλείσιμο των 0,32 ευρώ της Πέμπτης 19/11 ανέρχεται στο 94%!

Η κρατική βοήθεια

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα καλυφθεί πλήρως, η Εθνική Τράπεζα θα λάβει κρατική βοήθεια 2,75 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 4,48 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 2,06 δισ. ευρώ περίπου θα ληφθούν με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Οι ομολογίες θα αποπληρωθούν με το προϊόν ρευστοποίησης της Finansbank.Οι Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc. ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners).

Οι COMMERZBANK, Keefe, Bruyette & Woods (εταιρεία του Ομίλου Stifel) και Nomura International plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Οι BNP Paribas και HSBC Bank plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές (Co-Bookrunners) για τη Διεθνή Προσφορά.