A- A+
Ριγμένοι επαγγελματίες και ΜΜΕ στα κορωνο-δάνεια - Εγγυήσεις έδωσε το 80% για να πάρει τα χρήματα

Εγγυήσεις χρειάστηκε να παράσχουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει από τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στις συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020, περίπου το 75% δόθηκε με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις έβαλαν ενέχυρο είτε για να εξασφαλίσουν το δάνειο ή για να πετύχουν καλύτερο επιτόκιο.

Πολύ χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά των δανείων μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεων που πήραν χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και άνω.

Στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό αυτών που έδωσαν εγγυήσεις για τη λήψη της χρηματοδότησης το ίδιο διάστημα (3 - 6/2020) πέφτει στο 40%.

Τα επιτόκια

Η αλήθεια είναι πάντως πως όσοι παρείχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις πέτυχαν καλύτερους όρους δανεισμού.

Συγκεκριμένα, τα μέσα επιτόκια στο υπό εξέταση τετράμηνο διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Σε όλα τα τοκοχρεολυτικά δάνεια έως 250.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,74%.

Ωστόσο, όσοι προσέφεραν στην τράπεζα ενέχυρα μείωσαν το επιτόκιο στο 3,40% κατά μέσο όρο.

- Σε όλα τα τοκοχρεολυτικά δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,52%.

Ωστόσο, όσοι προσέφεραν στην τράπεζα ενέχυρα μείωσαν το επιτόκιο στο 2,82% κατά μέσο όρο.

- Στα επαγγελματικά δάνεια οι εξασφαλίσεις δεν έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του επιτοκίου, αλλά στη δυνατότητα χορήγησης του δανείου.

Δηλαδή οι τράπεζες εάν δεν λάμβαναν εγγυήσεις δεν θα προχωρούσαν στην εκταμίευση του δανείου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο όλων των δανείων της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 5,50% περίπου και στα ίδια επίπεδα έφτασε το μέσο επιτόκιο των δανείων με εξασφαλίσεις.

ADVERTISEMENT

Αύξηση εκταμιεύσεων

Το καλό πάντως για την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι ότι η ρευστότητα στην οικονομία αυξήθηκε, με την καθοριστική συμβολή των προγραμμάτων κρατικής στήριξης, επιδότησης επιτοκίου ή εγγυοδοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το τετράμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2020 τα νέα δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια (τακτής λήξης) προς το σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση στα 4,28 δισ. ευρώ.

Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις, με τα 3,76 δισ. ευρώ να αφορούν χορηγήσεις άνω των 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Από την άλλη, πολύ μικρότερη ήταν η άνοδο στις νέες εκταμιεύσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις (δάνεια έως 250.000 ευρώ), που έφτασε σε μόλις 0,26% και 4,90% αντίστοιχα.