A- A+
Άνοδος τιμών με διψήφιο ποσοστό για τα νεόδμητα διαμερίσματα στο α΄ τρίμηνο του 2022

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων κατά το α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, καθώς παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για κατοικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών όλων των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 8,6%.

Αυξήσεις ανά κατηγορία

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον τρόπο κατηγοριοποίησης των ακινήτων, σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Παλαιότητα ακινήτου

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,3% και των παλαιών στο 7,4%.


  • Γεωγραφική θέση

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.


  • Αστικές περιοχές

Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 9,2%.

Οι μεταβολές του 2021

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία της κτηματαγοράς το 2021.

Συγκεκριμένα κατά την περυσινή χρονιά:

- Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών όλων των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,8%

- Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,9%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,0% έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

- Η αύξηση των τιμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, άλλες μεγάλες πόλεις και λοιπές περιοχές της χώρας διαμορφώθηκε σε 9,4%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα.