A- A+
Κι όμως! Οι μπαταχτζήδες πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια από τους ενήμερους δανειολήπτες

Με χαμηλότερα επιτόκια βαρύνεται το χρέος των κόκκινων δανείων σε σχέση με τα ενήμερα, καταδεικνύοντας πως για μία ακόμη φορά οι κακοπληρωτές στη χώρα μας επιβραβεύονται.

Για 10 και περισσότερα χρόνια οι κερδισμένοι δανειολήπτες δεν ήταν εκείνοι που πλήρωναν πάντα στην ώρα τους το δάνειο, αλλά εκείνοι που είχαν την τράπεζα γραμμένη στα ...παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Με το νόμο Κατσέλη σε πρώτη φάση και με τα περισσότερα οριζόντια μέτρα στήριξης των οφειλετών που ακολούθησαν, πίσω από τα οποία κρύβονται πάντα οι μπαταχτσήδες, δηλαδή αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, διογκώθηκε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κέρδιζαν όσοι δεν πλήρωναν

Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν στη ζωή δάνεια που βρίσκονταν σε βαθιά καθυστέρηση, αναγκάστηκαν να προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια για να τα καταστήσουν εκ νέου  βιώσιμα.

Σε μεγάλο βαθμό οι ρυθμίσεις αυτές ήταν αναγκαίες, καθώς οι δανειολήπτες λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων από το 2010 και ύστερα, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους.

Αυτό όμως δημιούργησε μία σημαντική στρέβλωση στην αγορά.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έφτασαν να επιβραβεύονται με καλύτερους όρους εξυπηρέτησης του χρέους τους σε σχέση με τους συνεπείς, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούσαν με ευκολία να τους ξεχωρίσουν από αυτούς που είχαν πραγματικά ανάγκη.

Επιπλέον, η νομοθεσία επέτρεπε, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά τη χρεοοκοπία της χώρας, να κερδίζει κούρεμα σχεδόν όποιος πέρναγε έξω από ...Ειρηνοδικείο, ανεξάρτητα από το αν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Πιο χαμηλό επιτόκιο οι κόκκινοι

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurobank στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020.

Σύμφωνα με αυτά, το μέσο spread στα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 στο 2,02%, μειωμένο μάλιστα κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ποια είναι η εικόνα στα ενήμερα δάνεια; Ακόμη κι αν πάρουμε την στεγαστική πίστη, όπου συναντούμε τα χαμηλότερα επιτόκια, το μέσο ετήσιο κόστος είναι υψηλότερο κατά 41 μονάδες βάσης από το σύνολο των κόκκινων δανείων, διαμορφούμενο σε 2,43%.

Το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των ενήμερων δανείων λιανικής διαμορφώθηκε σε 3,89%.

Δηλαδή η σύγκριση των πράσινων στεγαστικών δανείων με το σύνολο των κόκκινων, που περιλαμβάνουν σε ένα βαθμό και ανεξασφάλιστες χορηγήσεις, δείχνει πως για μία ακόμη φορά οι κακοπληρωτές, ανεξάρτητα από το αν είχαν δόλο ή όχι, κερδίζουν.

Επιβράβευση των συνεπών

Οι τράπεζες πριν 2 περίπου χρόνια προσπάθησαν να διορθώσουν αυτήν την αδικία και ενεργοποίησαν προγράμματα επιβράβευσης στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια. Δείτε πληροφορίες εδώ

Επιπλέον, στα τελευταία κρατικά προγράμματα επιδότησης τόκων και δόσεων που εφαρμόστηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα, ανταμείφθηκαν περισσότερο οι συνεπείς.

Για παράδειγμα στην επιδότηση τόκων στηρίζονταν μόνο ενήμερες επιχειρήσεις, ενώ στο πρόγραμμα επιδότησης ενυπόθηκων δανείων, οι συνεπείς δανειολήπτες κερδίζουν μεγαλύτερη επιχορήγηση από τους κόκκινους.

Επιπλέον, όσοι έχουν καταγγελμένα δάνεια, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους, για να εξασφαλίσουν την επιδότηση πρέπει πρώτα να τα ρυθμίσουν.

Δηλαδή αν δεν τα βρουν με την τράπεζα, δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα.

Επιπλέον, όσοι μετά την έγγκριση της επιδότησης δεν πληρώσουν το δικό τους μερίδιο για τρεις μήνες, χάνουν αυτομάτως την ενίσχυση και καλούνται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έδωσε για αυτούς το κράτος.