A- A+
Με απλό εξώδικο η απαλλαγή από το φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020

Απλουστεύει τη διαδικασία απαλλαγής των ιδιοκτητών ακινήτων που τα μισθώνουν από το φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020 το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για τη διευκόλυνση των εκμισθωτών που έχουν πληγεί σε υπέρμετρο βαθμό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ώστε χωρίς μεγάλο κόστος να κερδίζουν την απαλλαγή από το φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πολύ σοβαρά την υιοθέτηση του μέτρου, ως μία επιπλέον ανακούφιση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα αρκεί ένα εξώδικο

Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η απαλλαγή από το φόρο θα γίνεται με ένα απλό εξώδικο, το κόστος επίδοσης του οποίου μπορεί να ξεκινά από τα 150 ευρώ.

Ο φορολογούμενος θα εισέρχεται σε ειδική πλατφόρμα στο Taxis κανοντας χρήση των σχετικών κωδικών και θα δηλώνει ποια ενοίκια δεν εισέπραξε.

Στη συνέχεια θα ανεβάζει αντίγραφο του εξωδίκου, το οποίο θα αποτελεί το διαβατήριο για την απαλλαγή από το φόρο.

Το πρόβλημα

Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά.

Κι αυτό διότι λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Σήμερα, ο νόμος προβλέπει ότι για την απαλλαγή από το φόρο ανείσπρακτων ενοικίων είναι απαραίτητο ένα από τα παρακάτω:

– Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.