A- A+
Ποιοι φόροι και εισφορές μπορούν να πληρωθούν εμπρόθεσμα με 25% έκπτωση

Τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα με έκπτωση 25% φόρους ή και ασφαλιστικές εισφορές, έχουν όσοι πλήττονται από την κρίση.

Ενώ αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι η έκπτωση αυτή θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλες τις υποχρεώσεις, προς Ταμεία και εφορία, τα δεδομένα ανατράπηκαν μέτα τις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δεν είχαν εκδοθεί όλες οι σχετικές ΠΝΠ.

Ωστόσο από τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα, προκύπτουν οι εξής διευκολύνσεις:

  • Στους μισθωτούς εργοδοτών που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται και οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί

Παρέχεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

  • Στα νομικά πρόσωπα με ΚΑΔ που πλήττονται ή έκλεισαν με κρατική εντολή

- Φόροι

Για τις δόσεις ρυθμισμένων ή βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Μαρτίου και Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Για παράδειγμα, εάν ο ΦΠΑ που πρέπει να αποπληρωθεί στις 30/4 ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το ποσό της επιστροφής στο φορολογούμενο θα φτάσει τα 1.250 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή άλλων φόρων.

Εναλλακτικά και χωρίς έκπτωση, φόροι που πρέπει να πληρωθούν κανονικά από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020, παρατείνονται έως 31.8.2020

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

- Ασφαλιστικές εισφορές

Δίνεται η δυνατότητα τρίμηνης παράτασης της προθεσμίας πληρωμής. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, θα μπορούν να καταβληθούν έως 30/9/2020 και 31/10/2020 αντίστοιχα.

  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους με ΚΑΔ που πλήττονται ή έκλεισαν με κρατική εντολή

- Φόροι

Χωρίς έκπτωση, φόροι που πρέπει να πληρωθούν κανονικά από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020, παρατείνονται έως 31.8.2020

- Ασφαλιστικές εισφορές

Έκπτωση 25% στις εισφορές της περιόδου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα.

Ειδικά για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, η νέα προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής τους είναι η 10η Απριλίου 2020.

Εναλλακτικά, η πληρωμή των εισφορών αναστέλλεται, χωρίς έκπτωση, έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και στη συνέχεια η εξόφληση γίνεται σε 4 μηνιαίες δόσεις.