Συνεχίζεται η φυγή των αποταμιευτών από το πιο δημοφιλές προϊόν της τελευταίας διετίας, τις προθεσμιακές καταθέσεις, λόγω της μείωσης των επιτοκίων τους.
Οι εκροές συνεχίστηκαν και τον Απριλίο, που αποτέλεσε τον τρίτο διαδοχικό μήνα υποχώρησης των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας και τον τέταρτο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα αποκλειστικά από νοικοκυριά ανέρχονταν στις 30 Απριλίου σε 34,79 δισ. ευρώ.
Η πτώση
Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,64 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, με τα σχετικά μεγέθη να επιστρέφουν στο σημείο που βρίσκονταν τον Αύγουστο του 2023.
Η υποχώρηση του Απριλίου έφτασε τα 780 εκατ. ευρώ περίπου, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το Φεβρουάριο του 2022, όταν οι αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων ήταν χαμηλότερες από τις σημερινές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση συνεχίστηκε και το Μάιο, μιας και οι τράπεζες κούρεψαν περαιτέρω τα επιτόκια που προσφέρουν.
Έτσι, πολλοί από τους καταθέτες επέλεξαν να μην ανανεώσουν προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν, ενώ χαμηλές ήταν οι εισροές και από νέα χρήματα.
Ενδεικτικά αυτών των τάσεων είναι τα στατιστικά για το μήνα Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, δηλαδή σε ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς ενισχύθηκαν κατά 690 εκατ. ευρώ περίπου.
Ένα μέρος της μεταβολής αυτής εκτιμάται πως προήλθε από τις μη ανανεώσεις παλαιών προθεσμιακών καταθέσεων που έληξαν την υπό εξέταση περίοδο.
Πού πάνε τα λεφτά
Εκτός όμως από την επιστροφή των χρημάτων στα ανοιχτά προϊόντα, σημειώνονται και εκροές από το τραπεζικό σύστημα.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν συνδέεται με τη μείωση της αποταμίευσης, αλλά με τη στροφή των καταθετών σε εναλλακτικές λύσεις.
Η αναζήτηση πιο αποδοτικών προϊόντων από μερίδα των καταθετών έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα παρατηρείται αξιοποίηση της ρευστότητας των αποταμιευτών, τόσο για αγορές εντόκων γραμματίων, όσο και για αμοιβαία κεφάλαια, που υπόσχονται υψηλότερο κέρδος.
Τον Απρίλιο για παράδειγμα εισέρευσαν σε αμοιβαία κεφάλαια 340 εκατ. ευρώ, τα οποία εξήλθαν από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος τους, σε ποσοστό άνω του 90%, κατέληξε σε αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας, τα οποίο υπόσχονται συγκεκριμένες αποδόσεις σε βάθος 2 έως και 5 ετών.
Σπεύδουν λοιπόν οι καταθέτες να κλειδώσουν μία υψηλή ετήσια ανταμοιβή από τα χρήματά τους, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, μέσω των συγκεκριμένων πιο μακροχρόνιων λύσεων.
Η επόμενη ημέρα
Όπως διαβάσατε σε δημοσίευμα του Moneyonline προ λίγων ημερών, οι περισσότερες τράπεζες προχώρησαν μέσα στο Μάιο σε περικοπές στα επιτόκια που δίνουν μέσω προθεσμιακών καταθέσεων.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι μειώσεις κινήθηκαν στις 5 - 10 μονάδες βάσης.
Μπορεί το σχετικό κούρεμα να μην είναι από μόνο του υψηλό, έρχεται όμως να προστεθεί στις περιικοπές που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες.
Πλέον, μεταξύ των συστημικών ομίλων για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως και ένα έτος το ταβάνι έχει πέσει στο 1%, ενώ τα περισσότερα προγράμματα δίνουν αποδόσεις που κινούνται γύρω από την περιοχή του 0,50%.
Κάποιος λοιπόν που παίρνει πίσω το κεφάλαιό του από μία παλιά προθεσμιακή που του έδινε έως και διπλάσια επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά, είναι πολύ λογικό να μην αισθάνεται ικανοποιημένος.
Επιλέγει λοιπόν είτε να κρατήσει τα χρήματά του σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου μέχρι να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του είτε να τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια.
Οι τάσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς τα ευρωπαϊκά επιτόκια οδεύουν προς χαμηλότερα επίπεδα, συμπαρασύροντας και την ανταμοιβή μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.
Σημειώνεται πάνντως πως ακόμη υπάρχουν ευκαιρίες με αποδόσεις έως και 2,25%. Αρκεί να τις εντοπίσετε.
Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline, μέσω του οποίου έχετε μία πλήρη έρευνα αγοράς για το τι δίνει κάθε τράπεζα.