A- A+
«Μαξιλάρι» 4,6 δισ. ευρώ διατηρεί η ΤτΕ μέσω ELA υπό το φόβο ατυχήματος
Περιθώριο ασφαλείας μέσω του ELA ύψους 4,6 δισ. ευρώ διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα ενδεχόμενες εκροές καταθέσεων.

Ο λόγος γίνεται για το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που έχει εγκρίνει η ΕΚΤ, το οποίο μέχρι και τις 8 Ιουνίου διαμορφωνόταν στα 45,3 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Μαϊου ο δανεισμός των τραπεζών μέσω των ELA είχε διαμορφωθεί στα 40,7 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Ο φόβος ατυχήματος

Δηλαδή, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν από το συγκεκριμένο μηχανισμό επιπλέον 4,6 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας.

Το συγκεκριμένο μαξιλάρι θα επιτρέψει στις εγχώρια νομισματική αρχή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες εκροές καταθέσεων, εάν το αποτέλεσμα του επερχόμενου Eurogroup δεν είναι το επιθυμητό.

Γιατί αν πάει κάτι στραβά, υπάρξει δηλαδή ατύχημα, όλα είναι πιθανά. Ακόμη και η σκλήρυνση των capital controls για να προφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα από ενδεχόμενες εκροές.

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα η ΤτΕ ζήτησε και έλαβε την έγκριση της ΕΚΤ για επιπλέον μείωση του πλαφόν δανεισμού, το οποίο από τα 45,3 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 44,2 δισ. ευρώ, 1,1 δισ. ευρώ χαμηλότερα.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά μεταξύ άλλων και την ανάκαμψη των καταθέσεων, η οποία ξεκίνησε μετά την τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.