A- A+
Λίγο κάτω από τα 0,90 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης - Πιο φθηνό το φυσικό άεριο
Στα περυσινά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί τη φετινή χειμερινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των ειδικών.

Συγκεκριμένα, η τιμή ανά λίτρο εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 0,85 και 0,90 ευρώ, όταν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, καθώς η μείωση της τιμής του εμπορεύματος διεθνώς αντισταθμίστηκε από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αλλά και του ΦΠΑ.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις, η τιμή του λίτρου θα περιοριζόταν στα επίπεδα των 0,80 ευρώ το λίτρο.

Εξοικονόμηση με φυσικό αέριο

Από την άλλη πλευρά, εξοικονόμηση 37% σε σχέση με το πετρέλαιο, θα πετύχουν όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανση της οικίας τους.

Η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα των τελευταίων 5 ετών και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσον όρο μειωμένη κατά 19% σε σχέση με πέρυσι.

Τον Αύγουστο η τιμή διαμορφώθηκε στα 5 λεπτά η κιλοβατώρα και είναι ανταγωνιστικότερη κατά 37% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 73% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο φθηνά το 2017

Ακόμη πιο ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές φυσικού αερίου από την 1/1/2017 που ο ΕΦΚ στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί από τα 0,54 λεπτά η κιλοβατώρα στα 0,11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή στο οικιακό τιμολόγιο της ΕΠΑ Αττικής (Αύγουστος 2016) θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα διαμορφωνόταν από 5 λεπτά η κιλοβατώρα στα 4,5 λεπτά η κιλοβατώρα.

Αντίστοιχα, η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης μάλιστα της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καταναλωτές της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, αφού το δίκτυο επεκτείνεται μόνο σε τρεις περιοχές της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία).