A- A+
Λήγει στις 18/10 η προθεσμία για το διετές πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών
Λίγες ημέρες ακόμη έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις για την ένταξη στο διετές πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Οι προϋποθέσεις και το ύψος της ενίσχυσης.

Ειδικότερα, η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Ειδικό Διετές Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου 2013.

Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Σε περίπτωση απόλυσης η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η επιδότηση

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα αναφερόμενο πόσο επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, σε ποσοστό:

α) για τους κοινούς άνεργους,

• ογδόντα τοις εκατό (80%) για το πρώτο έτος και
• εξήντα τοις εκατό (60%) για το δεύτερο έτος,

β) για τους νέους και τις ειδικές ομάδες ανέργων,

• ογδόντα τοις εκατό (80%) για το πρώτο έτος και
• ογδόντα τοις εκατό (80% για το δεύτερο έτος,

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα.

Νέες ευέλικτες δράσεις

Σημειώνεται πως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου έχει προαναγγείλει τη εφαρμογή ακόμη πιο ευέλικτων προγραμμάτων επιδότησης των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις, χωρίς την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα είναι ευέλικτα και θα απαλλάσσουν των εισφορών όσους εργοδότες προφέρουν δουλειά στον κόσμο», υποστήριξε ο ίδιος.

Η ανακοίνωσή του αναμενόταν εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο καθυστέρησε και αναμένεται το επόμενο διάστημα.