A- A+
Λήγει σε μία εβδομάδα η προθεσμία για τις αιτήσεις αναστολής κατασχέσεων για τραπεζικές οφειλές
Λήγει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ληξιπρόθεσμα τραπεζικά χρέη.

Ο λόγος γίνεται για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, που προστατεύει τους δανειολήπτες από την κατάσχεσής της για όλη τη διάρκεια του 2014, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εισοδηματικές και περιουσιακές, και καταβάλουν μία μικρή δόση στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει νόημα μόνο για περιπτώσεις δανειοληπτών που βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάσχεση της κύριας κατοικίας τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το χρονικό περιθώριο για έναν πλειστηριασμό, ξεπερνά τον ορίζοντα της ισχύουσας προστασίας που λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι προϋποθέσεις

Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να παρατείνουν έως και τις 28/2/2014 την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας είναι οι εξής:

  • Αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας: Δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,
  • Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα: Έως 35.000 ευρώ, δηλαδή χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Το μεικτό φθάνει περίπου στα 50.000 ευρώ.
  • Συνολική αξία ακίνητης και κινητής περιουσίας: Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ: Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και άλλων κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.

Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ.

Οι νέες μηνιαίες δόσεις

Για να μπορέσει ωστόσο κάποιος να αποφύγει τον πλειστηριασμό, θα πρέπει να καταβάλλει μία ελάχιστη δόση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός του και την οικογενειακή του κατάσταση.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καταβάλουν ετήσια δόση ίση με 10% του καθαρού εισοδήματός τους εφόσον αυτό φτάνει μέχρι τις 15.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, καταβάλλεται ετήσια δόση 1.500 ευρώ + 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος από τις 15.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα οι δόσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Σημειώνεται ότι για ελεύθερους επαγγελματίες η νέα μηνιαία δόση δε μπορεί να είναι χαμηλότερη του 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης τους, στην περίπτωση που η ελάχιστη δόση με βάση τον παραπάνω υπολογισμό διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.