A- A+
ΚΤΕΟ: 7 στα 10 οχήματα δεν έχουν ελεγχθεί 3 μέρες πριν την εκπνοή της ειδικής προθεσμίας
Σχεδόν επτά στα δέκα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ λίγες ώρες πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας που δόθηκε στους ιδιοκτήτες για να γλυτώσουν το μισό πρόστιμο.

Ο λόγος γίνεται για τα οχήματα που στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν συμπληρώσει έξι μήνες μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας για να περάσουν από ΚΤΕΟ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Υποδομών είχε δώσει προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για προβούν στον έλεγχο, με μπόνους τη μείωση του προστίμου καθυστέρησης κατά 50% (32 ευρώ) και την αποφυγή του προστίμου μη διενέργειας ΚΤΕΟ (150 ευρώ).

Αγνοούν την πρόσκληση

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στην προθεσμία έως και την Τρίτη 20/10.

Ωστόσο από ότι φαίνεται για μία ακόμη φορά, θα υπάρξει συνωστισμός τις τελευταίες ημέρες, καθώς μέχρι σήμερα μόλις το 35% των εκπρόθεσμων αυτοκινήτων και δικύκλων έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Η απώλεια

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν εκμεταλλευτούν την παραπάνω προθεσμία χάνουν οριστικά το bonus απαλλαγής του 50% του προστίμου καθυστέρησης και θα βρίσκονται πλέον έκθετοι έναντι του προστίμου τροχαίας αξίας 400 ευρώ, και σε κάθε περίπτωση του προστίμου περί μη διενέργειας ελέγχου ΚΤΕΟ αξίας 150 ευρώ το οποίο θα ξεκινήσει να επιβάλλεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης και βεβαίωσης στη ΔΟΥ κάθε εμπλεκόμενου ιδιοκτήτη οχήματος από 1/1/2016.

Με δεδομένο ότι αποτελεί ευκαιρία για όλους τους ιδιοκτήτες εκπρόθεσμων οχημάτων να αποφύγουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εκμεταλλευόμενοι τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και την απαλλαγή 50% του προστίμου καθυστέρησης (άμεσο όφελος 32€), ο σύνδεσμος προχώρησε στη διατύπωση των εξής συστάσεων προς τους ιδιοκτήτες εκπρόθεσμων οχημάτων:

- Να προγραμματίσουν άμεσα τον έλεγχο του οχήματος για τις επόμενες ημέρες, καλώντας στο ΚΤΕΟ που τους εξυπηρετεί ώστε να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού και να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα.

- Να γνωρίζουν απαραίτητα τον ΑΦΜ και τον αριθμό ΙΒΑΝ του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού, προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση και πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου από το πιστοποιημένο προσωπικό των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

- Να συνυπολογίζουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αιχμής στα ΚΤΕΟ καθώς δέκα (10) μέρες αργότερα λήγει η προθεσμία του δεύτερου γκρουπ προσκληθέντων οχημάτων, οχήματα τα οποία συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς ΚΤΕΟ στην περίοδο από 1/7/2014 έως 31/12/2014, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται και οι εμπρόθεσμοι τεχνικοί έλεγχοι της κανονικής περιόδου.

- Τα παραπάνω αφορούν σε ιδιοκτήτες οχημάτων ΙΧΕ, ΜΟΤΟ, Φορτηγών.

Οι ειδικές προθεσμίες

Οι άλλες δύο προθεσμίες, πέραν της 20ής Οκτωβρίου, είναι οι εξής:

- Οχήματα ΙΧ για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/7/2014 έως τις 31/12/2014 θα πρέπει να προσκομιστούν για έλεγχο μέχρι την 31/10/2015

- Οχήματα ΙΧ για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/1/2015 έως και την 14/9/2015, θα πρέπει να προσκομιστούν για τεχνικό έλεγχο έως την 30/11/2015.

Τα μειωμένα πρόστιμα

Όσοι προσέλθουν εντός των παραπάνω προθεσμιών για έλεγχο, θα πληρώσουν τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου ύψους 33 ευρώ αντί των 65 ευρώ που ισχύει κανονικά.

Όσοι χάσουν την προθεσμία, αλλά προσέλθουν για έλεγχο μέσα στο 2015, θα πληρώσουν τέλος 65 ευρώ για την καθυστέρηση αυτή.

Τέλος, όσοι προσέλθουν για έλεγχο μετά τις 31/12/2015 θα πληρώσουν το κανονικό πρόστιμο των 150 ευρώ, το οποίο θα βεβαιωθεί στην εφορία.