A- A+
Ξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές η Τράπεζα Πειραιώς - Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα
Μετά την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που είχε εκδώσει το 2008 υπέρ του Δημοσίου, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Τράπεζα Πειραιώς στις 21 Μαΐου 2014 αποπλήρωσε στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των προνομιούχων μετοχών (Πυλώνας Ι Ν.3723/2008) ύψους 750 εκατ. ευρώ κυριότητάς του και έκδοσης της τράπεζας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της κεφαλαιακής σύνθεσης της Τράπεζας και συνιστά απαραίτητο πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της δυνατότητας μελλοντικής διανομής μερισμάτων.

Σε ανάλογη κίνηση έχει ήδη προχωρήσει η Alpha Bank αποπληρώνοντας τις προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που άντλησε μέσω της τελευταίας έκδοσης νέων κοινών μετοχών.

Οι επόμενες αποπληρωμές

Πλέον, τη συγκεκριμένη οφειλή διατηρούν η Εθνική Τράπεζα, η οποία πρέπει να αποπληρώσει προνομιούχες μετοχές ύψους 1,35 δισ. ευρώ και η Eurobank, η οποία χρωστά 950 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αν και έχει στην κατοχή της τα χρήματα για την αποπληρωμή του δημοσίου, μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ, έχει αποφασίσει να αναμένει τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με τον τρόπο αυτό κρατά μία «πισινή» στην περίπτωση που προκύψουν νέες ανάγκες, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ζητώντας από τους μετόχους της ξανά στήριξη.

Από την άλλη πλευρά, η Eurobank είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου για να βρει τα 950 εκατ. ευρώ ή να δημιουργήσει εσωτερικά τα κεφάλαια που χρειάζεται.