A- A+
Ξεπούλημα στην αγορά ακινήτων: Χιλιάδες κατοικίες με τίμημα έως 30.000 ευρώ
«Δεν κινείται τίποτα». Με αυτή τη φράση σχολίαζε επικεφαλής μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κτηματαγορά. Χιλιάδες σπίτια πωλούνται έως 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός των συναλλαγών στα οικιστικά ακίνητα μειώθηκε από 148.125 το 2007 σε 30.352 το 2012 (πτώση κατά -79,5%), ενώ το 2013 ο αριθμός των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί σε μόλις 22.750.

Οι επίσημες στατιστικές της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μία μέση μείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων κατά 30% από τα υψηλά του 2008.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική και σίγουρα πολύ χειρότερη, με το ρυθμό υποχώρησης των αξιών να επιταχύνεται όσο περνούν τα τρίμηνα.

Τι λένε οι τράπεζες

Η Alpha Bank σημειώνει ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από τάση διόγκωσης της δυνητικής προσφοράς ακινήτων, λόγω της ανάγκης που έχει προκύψει για καλύτερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας πολλών νοικοκυριών με πολλά ακίνητα στην ιδιοκτησία τους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, παρά την σημαντική πτώση των τιμών και την ύπαρξη πληθώρας ακινήτων που προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία, οι συναλλαγές επί ακινήτων εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λόγω κυρίως:

α) των στρεβλώσεων που υπάρχουν ακόμη όσον αφορά τον φόρο των συναλλαγών ακινήτων που επιβάλλεται σε πολύ υψηλές αντικειμενικές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες, και

β) των προσδοκιών που ενδεχομένως εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων.

Τιμές: Ακίνητα, όπως …ΙΧ

Η πτώση των τιμών συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, καθώς η επίδραση των παραγόντων που βοηθούσαν στην διατήρηση χαμηλών ρυθμών μείωσης μέχρι τα τέλη το 2012 πλέον εξασθενεί μπροστά στο μέγεθος της ύφεσης, σημειώνει η Eurobank.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, την κυριαρχία στην αγορά μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων κατασκευής κατοικιών με χαμηλή δανειακή εξάρτηση και υψηλή κερδοφορία, το υψηλό κόστος συναλλαγών και το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θεωρούσαν πάντα τα ακίνητα ασφαλή επένδυση, ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές και επιπλέον, δίσταζαν να πωλήσουν, ακόμα και αν θεωρούσαν τις τιμές υψηλές.

Είναι χαρακτηριστικό, με βάση δημοσιευμένες αγγελίες, ότι μόνο στο Νομό Αττικής βρίσκονται αυτήν την περίοδο προς πώληση 4.500 κατοικίες προς 30.000 ευρώ και κάτω.

Παραδείγματα

Ακολουθούν τρία ενδεικτικά παραδείγματα:

* ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ οδός Μιχαλακοπούλου, γκαρσονιέρα 28 τ.μ., 4ου, φωτεινό, μισθωμένο ή ελευθερο, τιμή 12.000€

* ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Αλσος, διαμέρισμα 37 τ.μ., ισόγειο, εσωτερικό, 1 υ/δ, κατασκευή '78, μπάνιο, αποτελείται από 1 ύπνου, κουζίνα και μπάνιο., κεντρική θέρμανση, κλιματισμός, πόρτα ασφαλείας, ανακαινισμένο, βεράντα εσωτερική, κατάσταση ανακαινισμένο, κλιματισμός , πλησίον κεντρικής πλατείας, πλησίον τραμ-συγκοινωνιών, πόρτα ασφαλείας, τιμή 30.000€

* ΚΑΛΛΙΘΕΑ Κέντρο, διαμέρισμα 31 τ.μ., 3ου, εσωτερικό, 1 υ/δ, κατασκευή '74, μπάνιο, αποτελείται από 1 ύπνου, κουζίνα και μπάνιο., κεντρική θέρμανση, καλή κατάσταση, ευκαιρια, βεράντα εσωτερική, κατάσταση καλή, βλέπει ακάλυπτο χώρο με δέντρα, τιμή συζητήσιμη, τιμή 18.000€