A- A+
Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για το "Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον" - Επιδότηση 70%
Ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον", που προσφέρει επιδότηση ως 70% για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του έργου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και ως ποσοστό είναι ανάλογο το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο ποσό, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, όπως στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα.

Τι χρηματοδοτείται

Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία, μπορεί να φτάσει έως και τις 25.000 ευρώ, για την κάλυψη με επιδότηση των ακόλουθων δαπανών:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας

Προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9.

Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές.

Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά.

Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Συνολικά έχουν καθοριστεί 7 εισοδηματικές κλίμακες, από τις οποίες θα προκύπτει και το ποσοστό της επιδότησης:

Η διαδικασία της αίτησης

Η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικό εγγράφως στην τράπεζα και στη συνέχεια να λάβει αποδεικτικό κατάθεσης.

Τα στοιχεία εισάγονται στην ειδική πλατφόρμα από την τράπεζα. Από την ίδια πλατφόρμα θα μπορεί επίσης στην πορεία κάθε ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα, όπως επίσης και να επιλέξει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό.

Τα βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση

2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών

3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής

4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση

5. Προσκόμιση δικαιολογητικών - εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης

Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια

Τα δικαιολογητικά

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητη η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.

Επίσης, θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.