A- A+
Ξεκινούν οι αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης - Τα ποσά που θα μοιραστούν

Άνοιξε την Τετάρτη η πλατφόρμα των αιτήσεων για λήψη προσωρινής σύνταξης από όσους αναμένουν την έκδοση της οριστικής, ακόμη και για χρόνια.

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι σύντομα να αποδοθούν στους δικαιούχους οι πρώρες προσωρινές συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες συντάξεις μαζί με τα αναδροιμικά, δηλαδή το ποσά που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως σήμερα, να αποδοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το ύψος της προσωρινής σύνταξης

Αναλυτικότερα, το ύψος της μηνιαίας προσωρινής σύνταξης ανάλογα με ην ηλικία και τα έτη ασφάλισης του συνταξιούχοι διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • 384  ευρώ όταν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

- Το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

- Το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000  ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

  • 360 ευρώ όταν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

- Το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης

- Χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  •     τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.
  •     ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
  •     ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται

Απόδοση κάθε μήνα

Το ποσό της προκαταβολής καταβάλλεται κάθε μήνα και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, έως ότου εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν θα παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν.