A- A+
Ξεκίνησε νέος γύρος μειώσεων στα επιτόκια καταθέσεων - Λιγοστεύουν τα "καλά" προϊόντα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας νέος κύκλος μειώσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων από την περασμένη εβδομάδα, τόσο από συστημικές, όσο και από μικρές τράπεζες.

Πρόκειται για κινήσεις που συνδέονται με την υποχώρηση του κόστους χρήματος, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο κούρεψε τους παρεμβατικούς της δείκτες κατά 25 μονάδες βάσης και ετοιμάζεται για μία ακόμη περικοπή τους κατά το ίδιο ύψος την ερχόμενη Πέμπτη.

ADVERTISEMENT

Τα νέα δεδομένα

Ως αποτέλεσμα, το καταθετικό της επιτόκιο από το υψηλό του 4% μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στο 2,75%, χαμηλότερα δηλαδή κατά 125 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναπροσαρμογές των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα είναι από εδώ και στο εξής συνεχείς.

Μπορεί να μην ακολουθούν σε ταχύτητα τις μειώσεις των δεικτών της ΕΚΤ, ωστόσο σταδιακά υποχωρούν σε ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το χορό των μειώσεων άνοιξε η Attica Bank, περιορίζοντας το ετησιοποιημένο όφελος των πελατών της που θα ανοίξουν από εδώ και στο εξής προθεσμιακή κατάθεση έως και κατά 20 μονάδες βάσης.

Σταδιακές αλλαγές στο προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο ξεκίνησε και η Alpha Bank, η οποία προχώρησε αρχικά στη μείωση των επιτοκίων στην online προθεσμιακή κατάθεση και εν συνεχεία στο προϊόν που είναι συνδεδεμένο με το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus.

Συνέχεια έδωσε η Eurobank, η οποία κούρεψε τα επιτόκια που προσφέρει στο σύνολο των προϊόντων της κατά 10 μονάδες βάσης.

ADVERTISEMENT

Οι ευκαιρίες

Πλέον, στους συστημικούς ομίλους δεν υπάρχει προϊόν με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας προσφέρουν τις χαμηλότερες αποδόσεις.

Για παράδειγμα, αν διαθέτει κάποιος 100.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση στο 12μηνο μπορεί να κερδίσει επιτόκιο 1,3%.

Αν μειώσει το χρόνο δέσμευσης των χρημάτων του στο 6μηνο το επιτόκιο είναι ελαφρώς καλύτερο στις περισσότερες τράπεζες, ενώ η μέγιστη δυνατή απόδοση επιτυγχάνεται στο 3μηνο.

Υπάρχουν πάντως σημαντικές διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των συστημικών ομίλων, μιας και η απόκλιση μπορεί να φτάσει έως και τις 60 μονάδες βάσης.

Επιλέγοντας δηλαδή κάποιος το κατάλληλο προϊόν είναι πιθανό ακόμη και να διπλασιάσει τους τόκους του.

Αυτό σημαίνει ότι πριν την τελική σας επιλογή καλό θα ήταν να κάνετε μία μικρή έρευνα αγοράς για να δείτε τις εναλλακτικές σας.

Επίσης, μην κολλάτε μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις που μπορείτε να ανοίξετε μέσω e-banking. Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που μπορεί να δίνουν καλύτερα επιτόκια.

Απλά θα πρέπει να μεταβείτε σε κατάστημα για να τα ανοίξετε.

Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε όλες τις ευκαιρίες, μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Αυτό που σίγουρα σας συμφέρει, αν είστε λάτρης των προθεσμιακών καταθέσεων, είναι να επιλέξετε ένα προϊόν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια, πέραν του έτους.

Με τον τρόπο αυτό θα κλειδώσετε την απόδοσή σας για ένα διάστημα και δεν θα έχετε να ανησυχείτε για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.

Τα προϊόντα πάντως με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη κάποια που αναμφίβολα συμφέρουν, τόσο λόγω της υψηλής τους απόδοσης, όσο και λόγω της διάρκειάς τους.

Πρόκειται για τα εξής:

18 μηνών

Δύο τράπεζες προσφέρουν προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της διάρκειας:

* Η Εθνική Τράπεζα για ποσά από 20.000 έως 200.000 ευρώ δίνει απόδοση 1,1%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά 1,2%

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, θα πάρετε πίσω μόνο το αρχικό σας κεφάλαιο.


* Η Attica Bank προσφέρει μία απλή προθεσμιακή κατάθεση για ποσά από 1.500 ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,5% και είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το ποσό της αποταμίευσης.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, θα πάρετε πίσω μόνο το αρχικό σας κεφάλαιο.


24 μηνών

Δύο τράπεζες προσφέρουν λογαριασμούς προθεσμίας διάρκειας 2 ετών:

* Η ProCredit Bank διαθέτει προθεσμιακή κατάθεση για ποσά από 5.000 ευρώ.

Η ετήσια απόδοση ανέρχεται σε 2,25%, ανεξάρτητα από το ύψος της αποταμίευσης, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη της διετίας.

Αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, θα πάρετε πίσω μόνο το αρχικό σας κεφάλαιο.


* Η Attica Bank διαθέτει απλή προθεσμιακή κατάθεση για ποσά από 1.500 ευρώ.

Το επιτόκιό της διαμορφώνεται σε 1,5% και είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το ποσό της αποταμίευσης.

Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη, ενώ αν προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, θα πάρετε πίσω μόνο το αρχικό σας κεφάλαιο.