A- A+
Ξεκίνησαν οι αλλαγές στην Οριακή Τιμή Συστήματος - Πώς επηρεάζεται ο λογαριασμός ρεύματος

Στην τροποποίηση της Ρήτρας Κόστους Προμήθειας σε όλα τα συμβόλαιά της προχώρησε η Watt + Volt το Φεβρουάριο, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο και για τους υπόλοιπους παρόχους.

Ο λόγος γίνεται για την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία επηρεάζει το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουμε, καθώς είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενεργείας.

Ρίναι δηλαδή η τιμή στην οποία προμηθεύονται ρεύμα όλοι οι πάροχοι ρεύματος και η οποία δεν είναι σταθερή. Μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

Στην ουσία, η Οριακή Tιμή του Συστήματος συμπίπτει με την προσφορά της τελευταίας μονάδας που πρέπει να λειτουργήσει για να καλυφθεί η ζήτηση.

Γιατί έχει σημασία η ΟΤΣ

Ο κάθε πάροχος αναφέρει ξεκάθαρα στην σύμβαση με τον καταναλωτή το εύρος τιμών κατά το οποίο δεν θα αλλάζει την τιμή χρέωσής του ρεύματος.

Η ρήτρα ΟΤΣ υπήρχε ανέκαθεν στις συμβάσεις όμως άρχισε να εφαρμόζεται κυρίως από τις αρχές του 2019 που η τιμή της MWh εκτοξεύτηκε και έγινε αντιληπτό στους παρόχους ότι δεν γίνεται να απορροφούν αυτές τις διακυμάνσεις γιατί τα περιθώρια κέρδους τους θα εκμηδενιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η τιμή της ΟΤΣ είναι μεγαλύτερη του εύρους που υπάρχει στην σύμβαση, τότε αυτή η διαφορά της τιμής δύναται να απαιτηθεί σαν επιπρόσθετο κόστος από τον πελάτη.

Άρα στον λογαριασμό μας μπορεί εκτός των ανταγωνιστικών χρεώσεων να δούμε και ένα επιπλέον κόστος – την ρήτρα ΟΤΣ.


Το παράδειγμα της Watt +Volt

Η Watt + Volt είχε ουδέτερη ζώνη ΟΤΣ από 45 €/MWh έως 60 €/MWh. Από τον Φεβρουάριο αλλάζει το εύρος της ουδέτερης ΟΤΣ από 35 €/MWh έως 45 €/MWh.

Ας δούμε τι διαφορά θα δει στον λογαριασμό του ένα μέσο νοικοκυριό 4μελούς οικογένειας που καταναλώνει περίπου 1600 kWh.

  • Μηνιαία ποσότητα Qt =400kWh = 0,4MWh
  • H Οριακή Τιμή Συστήματος Ιανουαρίου = 58,38 €/MWh
  • Διαφορά Τιμής Δx= (58,38€ – 45€) = 13,38€ / MWh

Άρα σύμφωνα με τον τύπο χρέωσης της Watt + Volt ο καταναλωτής θα πληρώσει επιπλέον:

Qt*(1,98*Δx +2) = 0,4*(1,98*13,38 + 2) = 0,4*(26,49+2) = 11,40€ μηνιαίως.

Αυτό το κόστος δεν είναι λίγο. Πόσο μάλλον αν η ΟΤΣ των επόμενων μηνών ανεβεί και άλλο.

Επιπλέον, εξανεμίζει οποιοδήποτε όφελος μπορεί να είχε ο καταναλωτής όταν άλλαζε πάροχο.

Τι μπορείτε να κάνετε  

Για να αποφύγετε τυχόν επιβωάρυνση στον μέλλον, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα που δεν έχει ρήτρα ΟΤΣ.

Υπάρχουν κάποια στην αγορά που με ένα μικρό μηνιαίο πάγιο δεν θα μετακυλήσουν το κόστος σε εσάς όσο και αν ανέβει η τιμή της MWh.

Αν επιλέξετε πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ,  διαλέξτε ένα που έχει υψηλό περιθώριο αύξησης της τιμής της MWh, ώστε να μην είναι πολύ πιθανό να έχεις επιπλέον χρεώσεις όταν ανεβαίνει η τιμή.

Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε πάροχο αν δειτε ότι η ρήτρα ΟΤΣ έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον λογαριασμό σας.

Συγκρίνετε εδώ όλα τα προγράμματα των εταιρειών