A- A+
Ξεκινά σήμερα το ΥΠΟΙΚ τις πληρωμές για κουρεμένα ενοίκια - Ποιοι θα πάρουν λεφτά

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 28/6, οι πληρωμές αποζημιώσεων από το κράτος, σε όσους είχαν απώλεια εισοδημάτων, λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων.

Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των εκμισθωτών θα διαρκέσουν ένα τριήμερο, όπως όλους τους προηγούμενους μήνες, και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ποιοι πληρώνονται

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει αποζημιώσεις για τα ακόλουθα:

- Για κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου

- Προκαταβολή για κουρεμένα ενοίκια του Μαίου

- Εξόφληση σε όσους δικαιούνταν αλλά για διάφορους λίγους δεν έλαβαν την αποζημίωσή τους για κουρεμένα ενοίκια προηγούμενων μηνών.

Το ύψος των αποζημιώσεων

Αναλυτικότερα, οι αποζημιώσεις θα αφορούν τους εξής:

- Τους ιδιόκτητες ακινήτων που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο και όσους εισέπραξαν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα

Οι αποζημιώσεις ανέρχται σε 80% επί του μισθώματος για φυσικά πρόσωπα και 60% για νομικά στα μηδενικά ενοίκια και στο 20% επί τους μισθώματος για όσους το κούρεμα ήταν της τάξης του 20%.

· Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα, αλλά για διάφορους λόγους δεν πήραν την αποζηίωση που δικαιούνταν για το διάστημα Νοεμβρίου - Απριλίου 2021.

- Τους ιδιοκτήτες που διόρθωσαν την καταχώρηση του ΙΒΑΝ λογαριασμού τους

Οι μειώσεις του Ιουνίου

Ως προς τα μισθώματα του Ιουνίου, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωσης, ενώ όφελος θα έχουν και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας σε αναστολή.

Οι σχετικές πληρωμές αναμένεται γίνουν προκαταβοιλικά προς τα τέλη Ιουλίου, μετά τις δηλώσεις COVID για το Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του μέτρου είναι οι εξής:

- Επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών δεν πληρώνουν ενοίκιο

- Επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχουν έκπτωση 40%.

- Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο της πρώτης ή φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους και οι ιδιοκτήτες παίρνουν αποζημίωση 20% επί του μισθώματος.

Στην περίπτωση της απαλλαγής, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν το 60% του μισθώματος αν είναι νομικά πρόσωπα και το 80% αν είναι φυσικά πρόσωπα.

Όταν η έκπτωση είναι 40% δικαιούνται αποζημίωση ίση με το 20% του μισθώματος.