A- A+
Ξεκινά έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους - Από του χρόνου το νέο σύστημα αποδείξεων
Στροφή 180 μοιρών στο θέμα των αποδείξεων έκανε το υπουργείο Οικονομικών, αναβάλλοντας για το 2012 την αλλαγή του συστήματος συλλογής των αποδείξεων. Ξεκινά νέο σύστημα ελέγχου των φορολογουμένων.

Ωστόσο, από την ερχόμενη χρονιά οι έλεγχοι θα γίνουν πιο εντατικοί, καθώς θα ζητηθεί από όλους τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν ένα έντυπο με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να γίνει έλεγχος του «πόθεν έσχες».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε πρώτη φάση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι από εφέτος οι φορολογούμενοι θα είναι αναγκασμένοι να συλλέγουν έως και το 50% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις δαπανών.

Για τη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και των συλλεχθέντων είπε ότι θα κατέβαλλαν φόρο 10%.

Εν συνεχεία στελέχη του υπουργείου έθεσαν τον πήχη στο 40% του εισοδήματος, διευκρινίζοντας ότι ο φορολογούμενος εάν δεν πιάσει αυτό το όριο θα πρέπει για μην του επιβληθεί ο σχετικός φόρος, να αποδείξει ότι αποταμίευσε τα χρήματα που δεν ξόδεψε.

Οι φετινές δηλώσεις

Τελικώς, έγινε γνωστό ότι το νέο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2012 και όχι του 2011. Αυτό σημαίνει ότι επανερχόμαστε στο αρχικό καθεστώς των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2012.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, με μέγιστο τα 15.000 ευρώ, προκειμένου να «πιάσουν» το αφορολόγητο όριο, που πλέον έχει πέσει στα 5.000 ευρώ.

Από το νέο έτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2012 και τη δήλωση του 2013, θα χρειάζεται η συλλογή ενός μεγαλύτερου ποσοστού επί του εισοδήματος, που δεν αποκλείεται να φτάνει και το 50%.

Μία βασική διαφορά σε σχέση με φέτος είναι ότι δεκτές θα γίνονται αποδείξεις που έως σήμερα δε λαμβάνονταν υπόψη, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου, ύδρευσης και αποχέτευσης, κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, θα προσμετρώνται και αποδείξεις που έως τώρα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου, όπως οι ιατρικές δαπάνες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.

Πώς θα εφαρμοστεί το νέο «πόθεν έσχες»

Από το 2012 όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».

Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία θα πληρώσει πρόσθετο φόρο.

Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται κάθε χρόνο, με την ανάλυση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν στη νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη και η δήλωση που θα υποβάλλει ο φορολογούμενος, μέσω της οποίας θα φαίνεται που κατευθύνθηκαν τα εισοδήματά του.