A- A+
Ξανά σε αρνητικό έδαφος η ροή χρηματοδότησης ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποπληρωμές δανείων ανήλθαν τον Ιούλιο οι νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, καθώς παρατηρείται κόπωση στις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της εικόνας των δανειοδοτήσεων τον περασμένο μήνα.

Η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα έπεσε ξανά σε αρνητικό έδαφος, στα -532 εκατ. ευρώ έναντι θετικής ροής 517 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Παράλληλα, επιβραδύνθηκε ο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης σε 1,2% από 2,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες απορρόφησαν από την αγορά ρευστότητα, καθώς τα νέα δάνεια που χορήγησαν ήταν χαμηλότερα σε αξία από τις αποπληρωμές παλαιών δανείων.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε αναμφίβολα η πτώση του ρυθμού νέων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, καθώς ειδικά οι μεγαλύτερες είχαν λάβει σημαντικά ποσά μέχρι και τις αρχές του 2021 από αναπτυξιακά προγράμματα και πλέον η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 4,1% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 44 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ADVERTISEMENT

Επαγγελματίες και ατομκές επιχειρήσεις

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς στα νέα αναπτυξιακά προγράμματα που ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα, η απορρόφηση των κονδυλίων είναι χαμηλή.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 47 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 87 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 2,5% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

ADVERTISEMENT

Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Τέλος, τα υπόλοιπα των δανείων προς ιδιώτες, στεγαστικά και καταναλωτικά, παρά την αύξηση των εκταμιεύσεων, συνεχίζουν να μειώνονται.

Κι αυτό διότι οι αποπληρωμές συνεχίζουν να είναι μεγαλύτερες από τις νέες χορηγήσεις.

Τον Ιούλιο αρνητική κατά 144 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους έναντι θετικής καθαρής ροής 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ενώ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.