A- A+
Ξανά ανοδικά οι καταθέσεις ιδιωτών - Τι συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια τον Ιανουάριο

Η μόλις έκτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που ο Ιανουάριος είναι θετικός μήνας για τις καταθέσεις φυσικών προσώπων ήταν ο φετινός, παρά την πανδημία.

Πρόκειται δηλαδή για κάτι που δεν συμβαίνει και πολύ συχνά μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, περίοδος για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πτωτικούς Ιανουάριους από το 2002 έως σήμερα έχουν καταγραφεί σωρευτικά εκροές καταθέσεων άνω των 26 δισ. ευρώ!

Δηλαδή η μέση μηνιαία πτώση των καταθέσεων ιδιωτών ξεπερνά τα 1,70 δισ. ευρώ. Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι μεταβολές τον Ιανουάριο από το 2002 έως φέτος:

Τι άλλαξε εφέτος

Ο εφετινός Ιανουάριος ωστόσο ήταν διαφορετικός. Τα καταθετικά υπόλοιπα των νοικοκυριών όχι μόνο δεν υποχώρησαν σημαντικά, αλλά κινήθηκαν ανοδικά, με αύξηση κατά 728 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν την ίδια περίοδο δεν υπήρχε εκροή καταθέσεων προς εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης / επένδυσης, λόγω των μηδενικών πλέον τραπεζικών επιτοκίων.

Τι συμβαίνει όμως και εν μέσω ύφεσης καταγράφονται τόσο καλές επιδόσεις; Οι παράγοντες που επιδρούν στα σχετικά μεγέθη είναι αρκετοί:

Πρώτον, έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της αβεβαιότητας, αλλά και της υπολειτουργίας της οικονομίας

Δεύτερον, έχουν καταβληθεί μία σειρά από κρατικές αποζημιώσεις κάλυψαν τις εισοδηματικές απώλειες λόγω ύφεσης

Τρίτον, Έχου θεσπιστεί υποχρεωτικές μειώσεις στα ενοίκια πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης σε κορωνόπληκτους, ενώ και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αποζημιώνονται από το κράτος

Τέταρτον, έχει ανασταλεί μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά

Πέμπτον, μέχρι πρότινος υπήρχε αναστολή δόσεων σε δάνεια λιανικής περί τα 10 δισ. ευρώ

Έκτον, έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα επιδότησης δόσεων ενυπόθηκων δανείων, περιορίζοντας τις δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους των νοικοκυριών

Πτώση για επιχειρήσεις

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, καθώς ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας αυξημένων υποχρεώσεων προς την εφορία.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των εγχώριων επιχειρήσεων στις τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,88 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καταθετική βάση εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών να μειωθεί τον Ιανουάριο κατά 1,13 δισ. ευρώ.