A- A+
Κόβεται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το 90% των αιτήσεων έως τώρα
Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού μένουν έως τώρα περίπου το 90% των επιχειρήσεων που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα των αιτήσεων με τους κωδικούς του Taxis.

Συγκεκριμένα, από τους 4.698 ενδιαφερόμενους που έχουν κάνει είσοδο με τα στοιχεία τους στο Taxis, μόλις οι 517 έχουν καταφέρει να περάσουν τα ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια.

Πρόκειται για τον απολογισμό των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του νέου συστήματος αναδιάρθρωσης χρεών, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως αίτηση για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς έχει το δικαίωμα να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση (ατομική επιχείρηση) και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εάν έχει φορολογική έδρα στην Ελλάδα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Για να ενταχθεί μία επιχείρηση στον μηχανισμό θα πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να έχει:

- Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα

- Θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Μέσω του μηχανισμού μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως και το τέλος του 2016, με ελάχιστο ύψος τις 20.000 ευρώ.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.