A- A+
«Κούρεμα» 50% έβγαλε το ολονύκτιο παζάρι ΕΕ – τραπεζών – Διασφαλισμένες οι καταθέσεις
Στο 50% έκλεισε η η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΕΕ για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Όπως συμφωνήθηκε, η αναδιάρθρωση θα υλοποιηθεί μεν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή θα γίνει σε εθελοντική βάση, ωστόσο θα αφορά ομόλογα που λήγουν έως και το 2035, συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τίτλους που ωριμάζουν έως τότε, ονομαστικής αξίας περί τα 40 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους. Ως εκ τούτου, πέραν των ζημιών 6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγγράψει στα αποτελέσματά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιπλέον απομειώσεις της τάξης των 10 -12 δισ. ευρώ.

Στις ζημιές αυτές θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες κεφαλαίων που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περί τα 10 δισ. ευρώ.

Στο 9% ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τα κεφάλαιά αυτά είναι διασφαλισμένα από το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, επήλθε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) που από τον Ιούνιο του 2012 θα διαμορφωθεί στο 9% για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το είδος της βοήθειας που θα παρασχεθεί στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν με δικά τους μέσα να πιάσουν αυτόν το στόχο.

Είναι πιθανό πάντως το σενάριο να ενισχυθούν όχι με κοινές, όπως προβλέπει η πρόσφατα ψηφισθείσα ελληνική νομοθεσία, αλλά με προνομιούχες μετοχές. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν την άμεση κρατικοποίησή τους, καθώς δεν θα υπάρξει αλλαγή της τρέχουσας μετοχικής τους σύνθεσης.

Η ΕΕ διασφαλίζει τις καταθέσεις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν αφήσουν σε καμία περίπτωση τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να καταρρεύσει, προσφέροντας εκτός από κεφαλαιακή ενίσχυση και πρόσθετες εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή του από την ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, όσες τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια με βάση τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, θα απευθυνθούν πρώτα στην αγορά, εν συνεχεία στις κρατικές κυβερνήσεις και τέλος στο EFSF που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ανεξάρτητα από τις όποιες μεταβολές στη μετοχική τους σύνθεση, θεωρούνται διασφαλισμένες.

Διαβάστε το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής