A- A+
Κωστόπουλος: «Γιατί χάλασα το deal Alpha Euro» - Η απάντηση της Eurobank (upd)
Την οριστική ταφόπλακα στο deal Alpha Eurobank έβαλε το πρωί της Τρίτης η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, ψηφίζοντας υπέρ της ακύρωσής του. Πώς δικαιολόγησε την απόφαση ο πρόεδρός της.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος τόνισε ότι οι λόγοι που η διοίκηση της Alpha Bank έκανε πίσω δε σχετίζονται με τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως είπε, «το νέο σχήμα θα έπρεπε να αντλήσει 9 δισ. ευρώ και εγώ ως πρόεδρος αυτού του σχήματος δεν θα μπορούσα να σας προτείνω υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες θα οδηγούσαν σε άμεση κρατικοποίηση του νέου σχήματος.

«Δυστυχώς πρέπει να ακυρώσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της νέας τράπεζας, η οποία θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Eurobank: Σε χειρότερη θέση ο καθένας μόνος του

Στη γενική συνέλευση το λόγο πήρε και ο κ. Δημήτρης Πολίτης, ως εκπρόσωπος της Eurobank, ο οποίος έχει χρέη γενικού διευθυντή του Τομέα Στρατηγικής & Επενδύσεων του Ομίλου.

Ο κ. Πολίτης υπογράμμισε προς τους μετόχους της Alpha Bank τη θέση της Eurobank για τη συνέχιση της διαδικασίας της συχγώνευσης για το καλό των μετόχων και των δύο τραπεζών.

«Η Eurobank έχει επανειλημμένα εκφράσει δημόσια τις οικονομικές και νομικές αντιρρήσεις της σε αυτήν τη μονομερή αναστροφή της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και τις αρμόδιες αρχές» τόνισε σχετικά.

Όσον αφορά τα περί μεταβολής των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, για τα οποία μίλησε ο κ Κωστόπουλος, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς και επιβαρύνουν αναλογικά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

«Σε καμία δε περίπτωση, η μεταβολή των συνθηκών δεν επηρέασε δυσανάλογα την Alpha Bank ή την Eurobank» εξήγησε ο εκπρόσωπος της Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, σ’ ένα τόσο ρευστό περιβάλλον όπως το σημερινό, με βάση ένα τέτοιο επιχείρημα, αυτό δηλαδή της μεταβολής των συνθηκών, δεν θα έπρεπε να τηρείται και να υλοποιείται καμία επιχειρηματική συμφωνία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Απώλεια συνεργειών 4 δισ. ευρώ

Ο κ. Πολίτης τόνισε ότι η ματαίωση της συγχώνευσης οδηγεί σε απώλεια σημαντικών συνεργειών που, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Alpha Bank και της Eurobank με τη συνδρομή του κοινού εξωτερικού συμβούλου, θα ανέρχονται σε 750 - 800 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ περίπου καθαρή παρούσα αξία.

Κατά τον ίδιο, «οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την επιβάρυνση από το PSI, η οποία ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ προ φόρων για την Eurobank και 4,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank».

Επομένως, σημείωσε ο κ. Πολίτης, οι μέτοχοι της Alpha Bank (όπως άλλωστε και της Eurobank), θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από οικονομικής απόψεως εάν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, παρά εάν η κάθε τράπεζα πορευθεί μόνη της.

«Σε κάθε περίπτωση, η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα» τόνισε το στέλεχος της Eurobank, προσθέτοντας ότι «αντιστρατεύεται τη συνολική προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση».