A- A+
Κοκκίνισαν δάνεια 1,5 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο - Πάγος στις ρυθμίσεις - Κίνδυνος για τα stress tests
Με το ...αριστερό ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις τράπεζες στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, θέτοντας σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα μείωσής τους, ενόψει των stress tests του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι τρεις μήνες του 2017 έκλεισαν με άνοδο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα, δεδομένου πως το 2016 οι «κόκκινες» χορηγήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 4 δισ. ευρώ περίπου.

Τι φταίει

Μέσα σε ένα τρίμηνο δηλαδή οι τράπεζες έχασαν σχεδόν τους ...μισούς καρπούς των προσπαθειών μίας ολόκληρης χρονιά.

Βασική αιτία της ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί η αδυναμία των πελατών τους που εξασφάλισαν πέρυσι ρύθμιση της οφειλής τους να ανταποκριθούν στις νέες μειωμένες δόσεις τους.

Την ίδια στιγμή, έχει χαθεί το μομέντουμ στις νέες ρυθμίσεις δανείων, καθώς η καθυστέρηση εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις και το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, οδηγεί τους δανειολήπτες σε αναβολή των αποφάσεων τακτοποίησης των οφειλών τους.

Κίνδυνος για καταθέσεις

Εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, οι τράπεζες θα εισέλθουν στο 2018, στη χρονιά των πανευρωπαϊκών stress tests στα οποία θα συμμετάσχουν, με σοβαρές αδυναμίες.

Ο κίνδυνος αποτυχίας της στρατηγικής τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ελλοχεύει, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης νέων κεφαλαιακών ελλειμμάτων στις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση που προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τότε παραμονεύει ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων, βάση των νέων κανονισμών για τις διασώσεις τραπεζών (bail-in).