A- A+
«Κόκκινα» δάνεια: Επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων ακόμη και «κούρεμα» μέσω δημόσιου φορέα
Γενναίες ρυθμίσεις στα «κόκκινα» δάνεια μέσω δημόσιου φορέα που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα, υπόσχεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος σημειώνει πως θα δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας, ο οποίος θα έχει δύο βασικές δραστηριότητες:

Πρώτον, θα αγοράζει από τις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας

Δεύτερον, θα παρακολουθεί τις ρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες στα δάνεια που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι ρυθμίσεις

Έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, θα κατατεθεί νόμος, που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς.

Επιπλέον, για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών θα προβλέπεται και διαγραφή για όσους αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Ο κ. Σταθάκης δηλώνει πως θα υπάρχει επιμήκυνση και απομείωση επιτοκιών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.

Σε ό,τι, δε, αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναφέρει: «Θα θέσουμε κριτήρια με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις, έτσι ώστε επί της ουσίας να κλείσουμε το οποιοδήποτε θεσμικό περιθώριο για πλειστηριασμούς».

Επιχειρηματικά δάνεια

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέοι κανόνες διευθέτησης των επισφαλών δανείων.

Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων».