A- A+
Κυριαρχούν τα ακίνητα έως 5 ετών στην κτηματαγορά - Αύξηση των τιμών πώλησης και το 2020

Κυρίαρχη επενδυτική επιλογή παραμένουν τα ακίνητα, γεγονός που συνέβαλλε στην ενίσχυση των τιμών πώλησής τους, με βάση ολοκληρωμένες συναλλαγές και το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία χιλιάδων αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε ολόκληρη την επικράτεια μέσω της RE/MAX Ελλάς, πέρυσι οι μέσες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με το 2019.

Κι αυτό παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ακινήτου.

Οι τιμές ανά περιφέρεια

Η ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα πέρυσι επ΄δρασε καταλυτικά στις τιμές πώλησης σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, πανελλαδικά οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων να ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο 1,8% και των νέων ηλικίας έως 5 ετών κατά 4,5%.

Από εκεί και πέρα κατγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές ανά περιφέρεια:

  • Αττική

Σστα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό κινήθηκε θετικά στο 2,6%.

  • Θεσσαλονίκη

Οι τιμές σημείωσαν πτώση στα μεταχειρισμένα σε ποσοστό 0,8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία, με τις τιμές των πωληθέντων ακινήτων να διαμορφώνονται υψηλότερα κατά 2,8%.

  • Υπόλοιπη χώρα

Οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3,8% ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό +8,9%..


ADVERTISEMENT


Πώς επηρέασε η πανδημία

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την RE/MAX Ελλάς, σημειώθηκαν σε μία χρονιά που δεν υπήρξε κλάδος της ελληνικής οικονομίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το τοπίο άρχισε να αλλάζει το 2020, ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο να επισκεφτούν τη χώρα μας για να προβούν σε αγορές διαφόρων κατηγοριών ακινήτων.

Επιπλέον, το 2020 κυριάρχησε το αίσθημα αβεβαιότητας και εν συνεχεία το «πάγωμα» σημαντικού ποσοστού των επενδυτικών σχεδίων εν αναμονή της ομαλοποίησης της κατάστασης τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Στο ερώτημα για το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η φετινή χρονιά για το εγχώριο real estate, με δεδομένο ότι ακόμη δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά πότε θα βγει η χώρα από τον κλοιό της πανδημίας, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά.

Κι αυτό διότι όλοι εκτιμούν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο ο αριθμός των αγοραπωλησιών όσο και οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν ανοδική τάση, εκτιμά η εταιρεία.