A- A+
Κοινωνικό μέρισμα: Έως 180.000 ευρώ το όριο περιουσίας και 9.000 ευρώ των καταθέσεων
Τα όρια περιουσίας, ακίνητης και κινητής, που θα ισχύουν παράλληλα με τα εισοδηματικά, για την εξασφάλιση του κοινωνικού μερίσματος, εξειδίκευσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτά και ανάλογα με τον αριθμό μελών κάθε νοικοκυριού, τίθεται ανώτατο όριο για την αντικειμενική αξία των ακινήτων του τα 180.000 ευρώ και για τις καταθέσεις του τα 9.000 ευρώ.

Όλα τα κριτήρια

Αναλυτικότερα, για να είναι κάποιος δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

  • Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • Τις 13.500 ευρώ με δύο ενήλικα μέλη
  • Τις 15.750 ευρώ με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • Τις 18.000 με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
  • Τις 20.250 ευρώ με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα
  • Τις 22.550 ευρώ με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα
  • Τις 27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Β) Περιουσιακά κριτήρια

- Ακίνητα

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της:

Τις 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Δηλαδή, δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • Τις 135.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • Τις 150.00 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • Τις 165.000 για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
  • Τις 180.00 ευρώ για τα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη

- Κινητή περιουσία

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εννέα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε προστιθέμενο μέλος, κατά τρόπο που θα προσδιοριστεί.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000 Χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Άλλες προϋποθέσεις

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά την τελευταία πενταετία.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Τέλος, ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.