A- A+
Κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης έως 170 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank με «κούρεμα» στους πιστωτές
Με στόχο την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων έως 170 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank θα προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια πρόταση στους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης μέσα στο Μάιο.

Πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, με στόχο τη θωράκιση των σχετικών δεικτών της με ίδια μέσα.

Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, στους κατόχους υβριδικών τίτλων προσφέρονται μετρητά που αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 55%.

Το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρώσει στους επενδυτές η Alpha Bank μέσω των συγκεκριμένων εκδόσεων ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου με την έκπτωση που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης και υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των πιστωτών της ανταποκριθούν, η τράπεζα θα ενισχύει δείκτη Core Tier 1 κατά 170 εκατ. ευρώ.

Οι όροι της επαναγοράς

Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς λήγει στις 9 Μαϊου. Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 10 Μαϊου, ενώ η αναμενόμενη ημερομηνία για τον διακανονισμό είναι η 14 Μαϊου.

Η HSBC BANK plc και η J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Διαχειριστές της Προτάσεως και η Lucid Issuer Services Limited ως Εκπρόσωπος Αποδοχών.

Στόχο της πρότασης αποτελεί η ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της Alpha Bank, κατ' επιταγή της ανακοίνωσης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και των προβλέψεων του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η πρόταση εγκρίθηκε από την DG Comp στις 12 Απριλίου.

Το σχέδιο της αύξησης

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 16 Απριλίου, προβλέπει τα εξής:

1) Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με καταβολή μετρητών έως 550 εκατ. ευρώ (Καταβολή Μετρητών), η οποία υλοποιείται με:

  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 457,1 εκατ. ευρώ μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των Μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές,
  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά την άσκηση δικαιώματος προεγγραφής για τυχόν αδιάθετες νέες μετοχές, υπέρ των Μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές, καθώς και
  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τραπέζης.

2) Συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού 4.113,9 εκατ. ευρώ (ή 4.021 εκατ. ευρώ σε περίπτωση ολοσχερούς καλύψεως της αυξήσεως κεφαλαίων με Καταβολή Μετρητών ύψους 550 εκατ. ευρώ).

Η τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών θα αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε εξουσιοδότηση προς τούτο από τη Γενική Συνέλευση.

Διάθεση warrants

Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν κατά την κεφαλαιακή ενίσχυση με Καταβολή Μετρητών, θα λάβουν, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από τις μετοχές που θα αναλάβει το ΤΧΣ (Warrants).

Δυνάμει των εν λόγω δικαιωμάτων (Warrants), οι επενδυτές θα δύνανται να αποκτήσουν κοινές μετοχές της Τραπέζης, κυριότητας του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών.

Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται σε προκαθορισμένη τιμή, η οποία θα ισούται με την τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών της Τραπέζης κατά την Κεφαλαιακή Ενίσχυση πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.

Πως μένει ιδιωτική

Η Alpha Bank θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον επιτευχθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίησή της, καθώς θα περιορισθούν τα δικαιώματα ψήφου, εκ των μετοχών που το ΤΧΣ θα αποκτήσει, μόνο στα θέματα που ορίζονται στο Ν. 3864/2010, και ως εκ τούτου, η Διοίκηση της Τραπέζης θα εκλέγεται από τους ιδιώτες Μετόχους της.

Στην περίπτωση αυτή, οι Μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση με Καταβολή Μετρητών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη σε προκαθορισμένα επίπεδα τιμής, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους μέσω της δωρεάν παροχής Warrants.

Σημειώνεται ότι για να διατηρήσει η Alpha Bank τον ιδιωτικό της χαρακτήρα θα πρέπει να αντλήσει από την αγορά τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της έκδοσης νέων μετοχών, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη και η διάθεση και μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η έγκριση των αρχών και των μετόχων.

Πάντως, ο στόχος της διοίκησης της τράπεζας, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε, είναι να αντλήσει συνολικά 550 εκατ. ευρώ.