A- A+
Κέρδισε χρόνο η Attica Bank μετά την αλλαγή στη διοίκησή της - Τι γίνεται με καταθέσεις
Σε ήρεμα νερά ξαναμπαίνει η Attica Bank μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για το νέο διοικητικό της σχήμα, που θα κληθεί να την εξυγιάνει.

Μετά την απόρριψη των αρχικών προτάσεων του ΤΣΜΕΔΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην τοποθέτηση του έμπειρου τραπεζίτη Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.

Έληξε με αυτόν τον τρόπο ο συναγερμός που είχε σημάνει από την περασμένη εβδομάδα λόγω της αρχικής διαφωνίας, καθώς εάν δεν υπήρχε λύση στο θέμα στην τράπεζα θα τοποθετούνταν Επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα ήρε την Τρίτη την απαγόρευση για νέες χορηγήσεις στην τράπεζα, καθώς ικανοποιήθηκε ο όρος να σχηματιστεί διοίκηση κοινώς αποδεκτή.

Καθησυχασμός από διοίκηση

Στις πρώτες τους δηλώσεις, πρόεδρος και CEO επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους καταθέτες, σημειώνοντας ότι τα χρήματά τους είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Η αλήθεια είναι ότι η τράπεζα κερδίζει χρόνο, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια και να επιστρέψει κάποια στιγμή στην κερδοφορία.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα συμπληρωματική κεφαλαιακή «ένεση» της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του έτους.

Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις;

Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, τράπεζα που δεν μπορεί να βρει κεφάλαια που χρειάζεται από ιδιώτες, τότε διασώζεται με ίδια μέσα, πριν γίνει χρήση κρατικού πακέτου στήριξης.

Πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, μετά οι πιστωτές και τέλος οι καταθέτες με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Για να θιγούν λοιπόν οι καταθέτες θα πρέπει η τράπεζα στο άμεσο μέλλον ή αργότερα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα.

Ανάλογα με τα κεφάλαια που θα της λείπουν, το ...μαχαίρι μπορεί να φτάσει και στους πελάτες της...

Το πρώτο εμπόδιο

Αποτυχία λοιπόν «γυρίσματος» της τράπεζας σε κερδοφορία και κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών αυξάνει τις πιθανότητες για κούρεμα καταθέσεων.

Το πρώτο εμπόδιο είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησής της με άντληση 70 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Από εκεί και πέρα, η μάχη με το «κούρεμα» θα κριθεί από τη δυνατότητα της τράπεζας να αυξήσει την οργανική της κερδοφορία, κυρίως μέσω της ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.