A- A+
Κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Alpha Bank - Στα 711,8 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο 9μηνο
Κεφαλαιακές ανάγκες 4,6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank, η οποία εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2012 ζημιές 711,8 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες να διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων της Alpha Bank

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα βασικά της μεγέθη τους πρώτους εννέα μήνες της φετινής χρήσης, όπως παρουσιάζονται από τη διοίκησή της, διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,9% και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 9%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») συνολικού ύψους Ευρώ 2,9 δισ.

-Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένης της εκθέσεως της Blackrock, ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ, με 2,9 δισ. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται pro-forma σε 12,8%.

- Μείωση του Ενεργητικού κατά 8,9%, σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως της συμμετοχής μας στο PSI+, καθώς και της στοχευμένης μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Το Ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του β΄ τριμήνου του 2008.

- Τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανέρχονται σε 26,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,7 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και μείωση κατά 3,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Η χρηματοδότησή μας από Κεντρικές Τράπεζες ανέρχεται σε 25,5 δισ. ευρώ.

- Δείκτης καθυστερήσεων στο 20,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 4,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 121%.

- Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης, συνεπεία της υπογραφής της συμφωνίας της Alpha Bank με τον Όμιλο της Crédit Agricole S.A. τον Οκτώβριο 2012, θα ενισχύσει πρωτίστως την ηγετική θέση της Τραπέζης στην ελληνική αγορά καθώς και την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου σχήματος, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, κατά 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με τη δημιουργία του ενιαίου σχήματος, θα προκύψουν ετήσιες συνέργειες περίπου 200 εκατ. Ευρώ.

Η περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική μας επίδοση

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 1.112,8 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 16,4% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως, καθώς και της αυξήσεως του κόστους των καταθέσεων.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους από τον Σεπτέμβριο του 2011 σε 2,6%.

- Η επαναξιολόγηση της αγοράς ομολόγων σε ενεργή και η συνακόλουθη επανεκτίμηση των νέων Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, οδήγησε σε ζημίες 264,5 εκατ. ευρώ που επιβαρύνουν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

- Η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά 5,6% σε ετήσια βάση.

-Τα βασικά λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 15,3% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων (εξαιρουμένων χρηματοοικονομικών), ανήλθε σε 572,6 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο κυρίως από τη μείωση του καθαρού εσόδου τόκων.

-Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες 711,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την αναγνώριση των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία της ανταλλαγής.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 1.170,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 41,5% σε ετήσια βάση, και ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, ανήλθαν σε 328 πόντους.

Δήλωση του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου

«Οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας επιδοκίμασαν εμπράκτως, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, τη δέσμευση της Ελλάδος να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών προσαρμογών, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της.

Η Alpha Bank, στο μεταβαλλόμενο αυτό οικονομικό περιβάλλον, δημιουργεί, με την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, τον δεύτερο σε μέγεθος χρηματοοικονομικό Όμιλο στην Ελλάδα και αποδεικνύει, για άλλη μία φορά στη μακρά ιστορία της, την ικανότητά της να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Επιπλέον, η Τράπεζα ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με σκοπό τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρος, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.»

Δήλωση του Δημήτριου Π. Μαντζούνης, CEO

«Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank απέδειξε την ανθεκτικότητα των επιχειρησιακών της λειτουργιών. Αντιμετωπίσαμε την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου μας με τη λήψη απομειώσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ και με την αύξηση των προβλέψεών μας σε 4,1 δισ. ευρώ.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη ανάκτηση της καταθετικής μας βάσεως καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας.

Η συνένωση της Alpha Bank με την Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς δημιουργείται ένας νέος ισχυρός Tραπεζικός Όμιλος με σημαντικά οικονομικά οφέλη από συνέργειες διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα των Μετόχων μας.

Η ενσωμάτωση της Εμπορικής Τραπέζης ενδυναμώνει σημαντικά τα κεφάλαιά μας και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά και κερδοφορία.»