A- A+
Και αναδρομικός συμψηφισμός φόρων με το 25% του ΦΠΑ που πληρώθηκε τον Απρίλιο

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ που πληρώθηκε στην ώρα του στα τέλη Απριλίου, εξέδωσε η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της.

Ο λόγος γίνεται για το 25% του ΦΠΑ Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, που πληρώθηκε σε μία δόση εμπρόθεσμα, έως και τις 30 Απριλίου.

Το ύψος της «επιστροφής» φόρου, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για εξόφληση οφειλών πληρωτέων από την 1η Μαίου και αργότερα, φαίνεται στο λογαριασμό τους στο Taxis.

Με δεδομένο όμως ότι ο συμψηφισμός αυτός, λόγω καθυστέρησης της ΑΑΔΕ δεν ήταν δυνατός για τις οφειλές που έπρεπε να καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαίου, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος.

Με αυτή δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ο συμψηφισμός να γίνει και με τους φόρους που είχαν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εντός του Μαίου και δεν εξοφλήθηκαν από τις επιχειρήσεις.

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός

Το ποσό που δικαιούστε να συμψηφίσετε βρίσκεται στην καρτέλα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στο υπομενού «Στοιχεία Επιστροφών» με την ένδειξη «Οίκοθεν ΑΦΕΚ Έκπτωσης».

Με αυτό μπορείτε να επιδοτήσετε οποιαδήποτε οφειλή προς την εφορία, αρκεί η καταληκτική της ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής να είναι από την 1/5/2020 και μετά.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό:

- Με αποστολή e-mail

Ειδικά για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με οφειλές ΦΠΑ, για τις οποίες έληξε η προθεσμία στις 29 Μαΐου, και με οφειλές από παρακρατούμενους φόρους με προθεσμία την 1η Ιουνίου, θα πρέπει να στείλετε e-mail στην εφορία.

Για την έγκαιρη διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω email στη ΔΟΥ μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

Εφόσον έχετε ήδη υποβάλει αίτημα συμψηφισμού με τις οφειλές, δεν απαιτείται νέο αίτημα

- Αυτεπάγγελτα

Αν δεν αποσταλεί e-mail, ο συμψηφισμός θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα σε βεβαιωμένες οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων με καταληκτική ημερομηνία καταβολής εντός του Ιουνίου και επόμενων μηνών.

Επισημαίνεται ότι για την πίστωση δόσεων ρυθμίσεων απαιτείται η εξόφληση των δόσεων των προηγουμένων μηνών (π.χ. Μαρτίου, Απριλίου).


Παράδειγμα

Το  ποσό ΦΠΑ που πληρώθηκε εμπρόθεσμα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Έτσι χορηγείται το ευεργέτημα της πίστωσης φόρου για το ποσό των 250 ευρώ.

Εφόσον η επιχείρηση έχει ήδη υποβάλει ή υποβάλλει αίτημα συμψηφισμού μέσω email στη ΔΟΥ του μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 και προτείνει συμψηφισμό με χρεωστικό ποσό Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 29η Μαΐου 2020, η Δ.Ο.Υ. διενεργεί τον συμψηφισμό των 250 ευρώ με το ποσό του ΦΠΑ.

Εφόσον δεν έχει υποβληθεί αίτημα ή άλλο αίτημα συμψηφισμού με οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020, ο συμψηφισμός μπορεί να διενεργείται αυτεπαγγέλτως από την εφορία με κάθε άλλη απαίτηση από φόρους και άλλα έσοδα του Δημοσίου, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται ότι εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.