A- A+
Κάτω από το 0,30% για πρώτη φορά η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το μέσο επιτόκιο των προυθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, που έχει υποχωρήσει κατά 50% το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο το μέσο επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκειας έως 1 έτος διαμορφώθηκε στο 0,29%.

Η πτώση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα είναι οριακή, μόλις 2 μονάδες βάσης, καθώς δεν υπήρξαν μαζικές αναπροσαρμογές επιτοκίων λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο, η σύγκριση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα είναι ενδεικτική των απωλειών σε τόκους για τους καταθέτες που για χρόνια χρησιμοποιούσαν αυτά τα προϊόντα για σκοπούς αποταμίευσης.

Ειδικότερα, φτάνει το 50% έναντι του Απριλίου του 2019, ενώ ξεπερνά το 70% σε σχέση με τα μέσα επιτόκια των αρχών του 2016.

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,04%, δηλαδή στο ...τίποτα παρέμεινε το Μάρτιο το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών πρώτης ζήτησης, με την απόδοση στους τρεχούμενους λογαριασμούς να διαμορφώνεται στο 0,08% και στο Ταμιευτήριο στο 0,03%.

Η επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοϊό

Όπως έχει επισημάνει σε δημοσίευμά του πριν λίγες ημέρες το Moneyonline, μπορεί τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών να έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τράπεζες προγραμμάτιζαν ένα ακόμη κύκλο περικοπών στις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται η κρίση του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδιά τους, καθώς θεωρούν ότι στο σημερινό περιβάλλον το προφίλ τους δεν επιτρέπει «αντιδημοφιλείς» κινήσεις σε βάρος των πελατών τους.

Για το λόγο αυτό, έχουν αποφασίσει να μεταθέσουν τον επόμενο γύρο μειώσεων στα επιτόκια για το καλοκαίρι και μετά, όταν τα πράγματα θα έχουν ηρεμήσει λίγο.

Έξτρα κέρδος μέσω επιβράβευσης σε είδος

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία ευκαιρία στους καταθέτες για κλείδωμα της απόδοσής τους έως και για 1 χρόνο, με τα σημερινά επιτόκια.

Μπορεί οι αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλές, καθώς τα επιτόκια στους συστημικούς ομίλους δεν ξεπερνούν το 0,30%, ωστόσο σίγουρα είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης.

Επιπλέον, μέσω των προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα επιβράβευσης κάθε τράπεζας, εκτός από τόκους κερδίζετε και σε είδος.

Κι αυτό διότι οι πόντοι ή τα ευρώ ανταμοιβής που κερδίζετε μπορούν να εξαργρυρωθούν σε αγορές στους συνεργάτες κάθε τράπεζας. Άρα αποτελούν πραγματικό χρήμα και αυξάνουν την τελική σας απόδοση.

Βρείτε την απόδοσή σας

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε μία νέα προθεσμιακή κατάθεση χωρίς να πάτε σε κατάστημα. Και μάλιστα με καλύτερους όρους σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline έχετε δύο βασικές επιλογές:

1ον. Να συγκρίνετε μόνο τα προιόντα που μπορείτε να εκδώσετε μέσω e-banking, επιλέγοντας «Μέσω e-banking για να πετύχω καλύτερο επιτόκιο» στη σχετική ερώτηση

2ον. Να υπολογίσετε το συνολικό σας κέρδος (τόκοι + επιβράβευση σε είδος), εκπεφρασμένο σε ευρώ, το οποίο θα βρείτε στον πίνακα των αποτελεσμάτων.

Έτσι, μπορείτε από το χώρο σας, χωρίς να πάτε σε κατάστημα, να εξασφαλίσετε μία όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση για χρήματα που ενδεχομένως κάθονται σε έναν άτοκο λογαριασμό Ταμιευτηρίου.