A- A+
Κάτω από το 0,20% για πρώτη φορά το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις

Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς οι τράπεζες και το 2020 προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές των αποδόσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα, η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος υποχώρησε κάτω από το 0,20% για πρώτη φορά στην ελληνική οικονομική ιστορία.

Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο 0,19% από 0,35% το Δεκέμβριο του 2019, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 46%.

Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα βρέθηκε την ίδια περίοδο το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκεια άνω του 1 και έως 2 έτη, που έπεσε στο 0,11% από 0,35% ένα χρόνο νωρίτερα.

Πτωτικές οι τάσεις

Μπορεί η συντρηπτική πλειονότητα των νέων προθεσμιακών καταθέσεων να έχουν διάρκεια έως και 12 μήνες, η πτώση όμως κατά 69% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας είναι ενδεικτική των τάσεων που θα επικρατήσουν και το επόμενο διάστημα.

Όποτε τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα πιο βραχυπρόθεσμα, αυτό υποδηλώνει πως έρχονται νέες περικοπές στα προθεσμιακά επιτόκια.

Η πορεία των μέσω επιτοκίων σε προϊόντα διάρκειας έως και 1 έτος από το υψηλό του 2012 έως σήμερα:

ADVERTISEMENT

Μέχρι στιγμής μέσα στο 2021 οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε άλλες μειώσεις στα επιτόκιά τους, ωστόσο μία νέα κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρόκειται να αργήσει.

Για το λόγο αυτό, όσοι επιζητείτε την απόλυτη ασφάλεια που προσφέρουν οι λογαριασμοί προθεσμίας και μία μικρή απόδοση για τα χρήματά σας, που είναι σίγουρα προτιμότερη από το 0% στο Ταμιευτήριο, καλό θα ήταν να σπεύσετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια 12 μηνών, ώστε να κλειδώσετε το επιτόκιό σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και να αποφύγετε το αναμενόμενο νέο κούρεμα στις αποδόσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας.