A- A+
Κάτω από το 0,20% για πρώτη φορά το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές

Σε ιστορικό χαμηλό, για πρώτη φορά κάτω από το 0,20%, διαμορφώθηκε το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των ενεργών προθεσμιακών καταθέσεων στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας διαμορφώθηκε στο 0,18% για τα νοικοκυριά και σε 0,12% για επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας, καθώς λήγουν σταδιακά οι καταθέσεις που είχαν ανοίξει το 2020 με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά.

Στόχος των τραπεζών είναι το μέσο κόστος για τις καταθέσεις προθεσμίας να πέσει κοντά στα επίπεδα του 0,10% μέσα στο 2021.

Οι νέες προθεσμιακές

Ήδη μέσα στο Φεβρουάριο δύο συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά στοιχεία Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021.

Τον Ιανουάριο, τα επιτόκια στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Νοικοκυριά

  • Διάρκεια έως 1 έτος: 0,19% από 0,61% δύο χρόνια νωρίτερα
  • Διάρκεια άνω του 1 και έως 2 έτη: 0,11% από 0,64%

- Επιχειρήσεις

  • Διάρκεια έως 1 έτος: 0,11% από 0,84% τον Ιανουάριο του 2019

ADVERTISEMENT

Χαμηλό 15 ετών στα υπόλοιπα

Με τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα, οι καταθέτες είναι όπου φύγει - φύγει από τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο τα υπόλοιπά τους διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του Ιανουαρίου σε προθεσμιακές καταθέσεις τα νοικοκυριά είχαν τοποθετημένα 36,86 δισ. ευρώ, λιγότερα κατά 656 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Έναντι του υψηλού που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019, στην περίοδο μετά την επιβολή των capital controls, η πτώση προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αυτή κατά μέσο όρο κάθε μήνα έφευγαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.