A- A+
«Καθαρό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέλουν Εθνική – Eurobank μετά τη νίκη της Alpha για την Εμπορική
Όρους για τη συμμετοχή τους στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θέτουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Μετά την ανάδειξη της Alpha Bank ως νικήτριας στην κούρσα διεκδίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, οι δύο ηττημένοι στρέφουν τα βλέμματά τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ωστόσο, όπως διαμηνύουν κορυφαία στελέχη τους, για να υποβάλουν πρόταση για το ΤΤ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξυγιανθεί πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι επιζητούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να εισφέρει το σύνολο των κεφαλαίων που παρουσιάζει ως έλλειμμα η τράπεζα μετά το PSI.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση του διαχωρισμού της σε «καλή» και «κακή», στην πρώτη δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα σημαντικό μέρος του ενεργητικού του. Και σε αυτό που θέλουν να μείνει «απ΄ έξω» είναι σίγουτα ένα ποσοστό του δικτύου και των εργαζομένων.

Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει προηγουμένως να έχει φτάσει στην Αθήνα η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης.

Τι κέρδισε η Alpha

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο της Alpha Bank για το γεγονός ότι κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη ανασυγκρότησης του συστήματος.

Με την επιλογή της από την Credit Agricole ως αποκλειστικού συνομιλητή για την πώληση της Emporiki Bank, δεν στέρησε μόνο από τους ανταγωνιστές της τη συγχώνευση με τη γαλλική θυγατρική, αλλά επιπρόσθετα οι μέτοχοί της θα ωφεληθούν κεφαλαιακά.

Το κέρδος για αυτούς προκύπτει από τα παραπάνω κεφάλαια που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος να βάλει ο γαλλικός όμιλος στην Εμπορική, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος.

Οι ζημιές της Εμπορικής

Τα 3 δισ. ευρώ που θα εισφέρουν οι Γάλλοι ωθούν το δείκτη Core Tier 1 της Εμπορικής πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του 10%, που σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό θα πρέπει να επιτευχθεί μετά τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Έτσι, αν η διοίκηση της Alpha Bank καταφέρει να διακόψει το αρνητικό σερί ζημιών της Εμπορικής, τα επιπλέον του παραπάνω ορίου κεφάλαια στην Εμπορική, θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της ενιαίας τράπεζας.

Βέβαια, λόγο αναμένεται να έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μπορεί να επιβάλει τη διατήρηση ενός «μαξιλαριού» στην Εμπορική Τράπεζα, προς αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών ζημιών.

Το ποσοστό της Credit Agricole

Αγνωστο παραμένει μέχρι να κλείσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Alpha Bank και Credit Agricole, το ποσοστό που θα κατέχει η δεύτερη στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει γίνει αποδεικτή, ο γαλλικός όμιλος θα αποκτήσει ομολογιακό τίτλο της Alpha Bank, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμο σε μετοχές.

Σε περίπτωση μετατροπής του, το ποσοστό της Credit Agricole θα εξαρτηθεί από την τιμή που θα καθοριστεί για την ανταλλαγή των ομολόγων με τις μετοχές.

Θεωρητικά, εάν η Alpha Bank αποπλήρωνε στο σύνολό του το ομόλογο στην Credit Agricole, η τελευταία θα αποχωρούσε πλήρως από το σχήμα.

Πάντως, το συγκεκριμένο σημείο εμφανίζει τεχνικές δυσκολίες, καθώς εάν δεν υπάρχει υποχρεωτική μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, τότε δεν μπορεί να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, τα πάντα αναμένεται να κριθούν στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού ομίλου.