A- A+
Καταθέσεις: Πάνω από 8 δισ. ευρώ η άνοδος το 2018 - Εισροές 6 δισ. από ιδιώτες
Άνοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά σημείωσαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το 2018, με τα νοικοκυριά να πρωταγωνιστούν στις εισροές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύθηκαν την περυσινή χρονιά κατά 8,15 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την άνοδο κατά 3,11 δισ. ευρώ το 2017.

Που μπήκαν τα λεφτά

Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών προήλθε από τους ιδιώτες, οι οποίοι παρά την υψηλή φορολογία αύξησαν τα υπόλοιπά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατά 6,02 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων καταθέσεων τοποθετήθηκε σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, όψεως), με τις εισροές να φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα υπόλοιπα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι άνοδος των υπολοίπων για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ.

Υψηλό 4 ετών

Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια καταθετική βάση έφτασε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στα 134,49 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015.

Πάντως, ακόμη η αγορά απέχει αρκετά δισ. ευρώ από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το Νοέμβριο του 2014, πριν δηλαδή την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, που πυροδότησε κύμα εκροών.

Συγκεκριμένα, η απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη την περίοδο φτάνει τα 30 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες δεν αναμένουν αναπλήρωση αυτών των απωλειών πριν το 2022.

Η πορεία μήνα - μήνα

Τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του 2018